Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Wybrane zagadnienia z analizy żywności
propozycja

Wybrane zagadnienia z analizy żywności

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2009
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 252
format: B-5
EAN: 9788375831634
ISBN: 978-83-7583-163-4
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

252 s., 2009

Spis treści
Od Autorów ... 5

1. Błędy w analizie żywności, kalibracja szkła – Ewa Majewska ... 7
1.1. Błędy w pomiarach analitycznych ... 7
1.2. Kalibracja naczyń miarowych ... 12
Literatura ... 16

2. Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz – Małgorzata Piecyk ... 17
2.1. Pobieranie próbek do analiz ... 18
2.2. Przygotowywanie próbek do analiz ... 26
Literatura ... 31

3. Mineralizacja próbek – Małgorzata Piecyk ... 32
3.1. Mineralizacja „na sucho” ... 32
3.2. Mineralizacja „na mokro” ... 35
3.3. Metody oznaczania składników mineralnych po mineralizacji ... 38
Literatura ... 42

4. Pomiary gęstości – Jolanta Kowalska ... 44
Literatura ... 54

5. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych – Elwira Worobiej ... 55
Literatura ... 65

6. Jakość wody w przemyśle spożywczym – Beata Drużyńska, Małgorzata Piecyk ... 66
Literatura ... 76

7. Analiza sacharydów – Beata Drużyńska, Ewa Majewska ... 77
7.1. Monosacharydy i oligosacharydy ... 78
7.2. Polisacharydy ... 82
Literatura ... 94

8. Tłuszcze – Beata Drużyńska ... 96
Literatura ... 106

9. Białka – Elwira Worobiej ... 107
Literatura ... 117

10. Kwasy organiczne, kwasowość produktów spożywczych – Małgorzata Piecyk ... 118
Literatura ... 129

11. Inne związki o dużej aktywności biologicznej – Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska ... 130
11.1. Witamina C ... 130
11.2. Polifenole ... 136
11.3. Karotenoidy ... 137
Literatura ... 147

12. Metody badania właściwości przeciwutleniających – Rafał Wołosiak ... 149
12.1. Wolne rodniki i reakcje oksydacyjne ... 149
12.2. Przeciwutleniacze ... 152
12.3. Metody pomiaru aktywności przeciwutleniającej ... 153
Literatura ... 161

13. Zanieczyszczenia chemiczne żywności – Mieczysław Obiedziński, Elwira Worobiej ... 162
Literatura ... 172

14. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności – Ewa Majewska ... 173
Literatura ... 185

15. Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności – Eliza Kostyra ... 186
15.1. Ocena jakości sensorycznej produktów ... 188
15.2. Laboratoryjna analiza sensoryczna ... 188
15.3. Badania konsumenckie (oceny hedoniczne) ... 192
15.4. Wymagania dotyczące zespołu oceniającego ... 195
15.5. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych ... 196
15.6. Przygotowanie i podanie próbek do ocen sensorycznych ... 197
Literatura ... 208

16. Spektrofotometria absorpcyjna – Rafał Wołosiak ... 209
16.1. Promieniowanie elektromagnetyczne i jego absorpcja przez materię ... 209
16.2. Aparatura pomiarowa ... 213
16.3. Oznaczenia ilościowe w spektrofotometrii ... 216
Literatura ... 221

17. Ocena barwy produktów spożywczych – Rafał Wołosiak ... 222
Literatura ... 231

18. Konduktometria – Ewa Majewska, Jolanta Kowalska ... 232
Literatura ... 240

19. Badanie właściwości reologicznych – Jolanta Kowalska ... 241
Literatura ... 251
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-069-0
,
stron: 496
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnegopropozycja

ISBN: 978-83-7583-576-2
,
stron: 348
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia ekologiczne

Wybrane zagadnienia ekologiczne

ISBN: 978-83-7583-207-5
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
do koszyka
Logistyka - Wybrane zagadnienia

Logistyka - Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-010-1
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnienia

Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-865-7
,
stron: 202
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnej

Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnejpropozycja

ISBN: 83-7244-776-4
,
oprawa miękka
cena 14,00 zł
Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-513-7
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

ISBN: 978-83-7583-567-0
,
stron: 76
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z ekonomiki przedsiębiorstw turystycznych
cena 20,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor