Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

aktualnie niedostępna
ZAPYTAJ O DOSTĘPNOŚĆ
cena: 28,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2008
wydanie: II poprawione i uzupełnione
oprawa miękka
stron: 260
format: B-5
EAN: 9788372446763
ISBN: 83-7244-676-8
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

258 s., 2008, wydanie II poprawione i uzupełnione

Spis treści
Przedmowa ... 5

1. WYBRANE ZAGADNIENIA FIZJOLOGII ŻYWIENIA ... 7
Ćwiczenie 1.1. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej (B. Pietruszka) ... 8
Ćwiczenie 1.2. Działanie enzymów przewodu pokarmowego (B. Pietruszka) ... 13
Ćwiczenie 1.3. Określanie podstawowej i całkowitej przemiany materii (E. Gulińska) ... 24
Ćwiczenie 1.4. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 33
Ćwiczenie 1.5. Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa (E. Wierzbicka) ... 41
Ćwiczenie 1.6. Normy żywieniowe (W. Roszkowski) ... 53

2. OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ... 60
Ćwiczenie 2.1. Tabele składu produktów spożywczych jako źródło informacji o ich wartości odżywczej (W. Roszkowski) ... 62
Ćwiczenie 2.2. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych (E. Gulińska) ... 66
Ćwiczenie 2.3. Wartość energetyczna pożywienia oraz metody jej określania (E. Wierzbicka) ... 72
Ćwiczenie 2.4. Ocena i rola produktów spożywczych ze względu na zawartość błonnika pokarmowego (A. Kołlajtis-Dołowy) ... 81
Ćwiczenie 2.5. Określanie zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w wybranych produktach spożywczych i całodziennej racji pokarmowej oraz oznaczanie NNKT w wybranych tłuszczach (B. Pietruszka) ... 89
Ćwiczenie 2.6. Wartość biologiczna białka z uwzględnieniem efektu uzupełniania się aminokwasów (D. Czerwińska) ... 95
Ćwiczenie 2.7. Ocena biodostępności żelaza i cynku z racji pokarmowej (K. Kozłowska) ... 101
Ćwiczenie 2.8. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą białka (na podstawie oznaczania ilości dostępnych aminokwasów) (D. Czerwińska) ... 110
Ćwiczenie 2.9. Zmiany wartości odżywczej produktów spożywczych pod wpływem wybranych procesów technologicznych – produkcja serów twarogowych i podpuszczkowych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 118
Ćwiczenie 2.10. Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych - produkcja mąk pszennych i żytnich (M. Jeruszka-Bielak, A. Brzozowska) ... 124
Ćwiczenie 2.11. Wzbogacanie produktów spożywczych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 129
Ćwiczenie 2.12. Informacja o wartości odżywczej produktów spożywczych umieszczana na etykietach ich opakowań (A Kołłajtis-Dołowy) ... 133

3. OCENA SPOSOBU ŻYWIENIA I STANU ODŻYWIENIA ... 140
Ćwiczenie 3.1. Ocena sposobu żywienia (W. Roszkowski) ... 141
Ćwiczenie 3.2. Główne źródła energii i składników odżywczych w średniej dziennej racji pokarmowej (według wyników badań budżetów gospodarstw domowych) (E. Wierzbicka) ... 149
Ćwiczenie 3.3. Określanie zawartości fluoru w całodziennych racjach pokarmowych (D. Czerwińska) ... 156
Ćwiczenie 3.4. Badania antropometryczne i lekarskie stanu odżywienia (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 163
Ćwiczenie 3.5. Ocena wysycenia organizmu wapniem i żelazem (AT. Kozłowska) ... 180
Ćwiczenie 3.6. Ocena wysycenia organizmu witaminą C i PP (K. Kozłowska) ... 188
Ćwiczenie 3.7. Określenie aktywności witaminy D oraz jej zawartości w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym (E. Wierzbicka) ... 199
Ćwiczenie 3.8. Wybrane problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym żywieniem w Polsce (W. Roszkowski) ... 210
Ćwiczenie 3.9. Zasady układania jadłospisów (E. Gulińska) ... 214
Ćwiczenie 3.10. Układanie jadłospisów o zróżnicowanym koszcie (D. Czerwińska) ... 221
Ćwiczenie 3.11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej (D. Czerwińska) ... 226
Ćwiczenie 3.12. Wartość odżywcza diet alternatywnych (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 232
Ćwiczenie 3.13. Wegetarianizm jako sposób żywienia (K. Kozłowska) ... 238
Ćwiczenie 3.14. Suplementacja racji pokarmowej składnikami odżywczymi (B. Pietruszka) ... 245
Ćwiczenie 3.15. Metody i formy upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 254
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Dietoterapia 1

Dietoterapia 1

cena 35,00 zł
więcej
Podobne
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

ISBN: 978-83-8237-038-6
,
stron: 256
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

ISBN: 978-83-7583-979-1
,
stron: 170
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów
cena 60,00 zł
do koszyka
Podstawy organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem. Przewodnik do ćwiczeń
cena 25,00 zł
do koszyka
Mięso - podstawy nauki i technologii

Mięso - podstawy nauki i technologiibestsellerpropozycja

ISBN: 978-83-7583-317-1
,
oprawa miękka
cena 70,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z genetyki wyd. II

Przewodnik do ćwiczeń z genetyki wyd. II

ISBN: 83-7244-556-7
,
stron: 128
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

ISBN: 978-83-7583-302-7
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. IIIpropozycja

ISBN: 978-83-7583-792-6
,
stron: 176
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznej

Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznej

ISBN: 978-83-7583-182-5
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

ISBN: 83-7244-813-2
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
NASIONOZNAWSTWO ROŚLIN WARZYWNYCH Przewodnik do ćwiczeń

NASIONOZNAWSTWO ROŚLIN WARZYWNYCH Przewodnik do ćwiczeńpropozycja

ISBN: 978-83-8237-115-4
,
stron: 108
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z hodowli roślin i nasiennictwa

Przewodnik do ćwiczeń z hodowli roślin i nasiennictwa

ISBN: 978-83-7583-309-6
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z uprawy roli i nawożenia roślin ogrodniczych

Przewodnik do ćwiczeń z uprawy roli i nawożenia roślin ogrodniczychpropozycja

ISBN: 978-83-7244-912-2
,
stron: 96
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor