Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka. Wybrane zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne, biotechniczne, energetyczne i środowiskowe
bestsellerpropozycja

Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka. Wybrane zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne, biotechniczne, energetyczne i środowiskowe

aktualnie niedostępna
ZAPYTAJ O DOSTĘPNOŚĆ
cena: 40,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2021
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 352
format: B-5
EAN: 9788375839814
ISBN: 978-83-7583-981-4
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:


 

Spis treści

 Przedmowa ... 9

 

1. WYKAZ STOSOWANYCH OZNACZEŃ ... 11

 

2. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO ... 15

2.1. Przetwórstwo surowców rolniczych w kontekście zrównoważonego rozwoju ... 15

2.2. Podział branżowy ... 16

2.3. Literatura ... 19

 

3. PROCESY I OPERACJE JEDNOSTKOWE – ASPEKTY INŻYNIERYJNE I TECHNOLOGICZNE ... 21

3.1. Liczby podobieństwa ... 21

3.2. Procesy i operacje związane z mechaniczną obróbką żywności ... 23

3.2.1. Oddzielanie składników zbędnych i niejadalnych z surowców ... 23

3.2.2. Biotechniczne aspekty usuwania odpadów na przykładzie obłuskiwania i czyszczenia ziarna ... 26

3.2.2.1. Budowa morfologiczna ziarna zbóż ... 26

3.2.2.2. Obłuskiwanie ziarna ... 30

3.2.2.3. Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych maszyn do obłuskiwania ziarna ... 33

3.2.3. Rozdrabnianie ... 41

3.2.3.1. Podstawy teorii rozdrabniania ... 41

3.2.3.2. Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych maszyn do rozdrabniania ziarna zbóż ... 46

3.2.4. Rozdzielanie i sortowanie mieszanin ciał stałych ... 55

3.2.5. Nadawanie kształtu produktom i ekstruzja ... 59

3.2.6. Wytłaczanie cieczy ... 62

3.2.7. Ruch ciał stałych i płynów w płynach ... 64

3.2.8. Rozdzielanie grawitacyjne i odśrodkowe układów niejednorodnych 70

3.2.9. Fluidyzacja i transport pneumatyczny ... 76

3.2.10. Filtracja ... 80

3.2.11. Rozpylanie cieczy ... 84

3.2.12. Mieszanie ... 88

3.2.13. Aglomeracja ... 93

3.3. Przenoszenie ciepła ... 95

3.3.1. Procesy cieplne ... 95

3.3.1.1. Przewodzenie ciepła ... 96

3.3.1.2. Konwekcja ... 99

3.3.1.3. Przenikanie ciepła ... 101

3.3.1.4. Promieniowanie ... 101

3.3.1.5. Właściwości cieplne materiałów roślinnych i produktów spożywczych ... 103

3.3.2. Odparowywanie ... 109

3.4. Przenoszenie masy ... 115

3.4.1. Suszenie ... 115

3.4.2. Destylacja i rektyfikacja ... 123

3.4.3. Ekstrakcja i ługowanie ... 125

3.4.4. Wybrane metody rozdzielania i zwiększania stężenia składników ... 130

3.5. Zagadnienia ogólne i międzybranżowe ... 132

3.5.1. Mycie urządzeń i utrzymywanie higieny produkcji ... 132

3.5.2. Pakowanie produktów ... 134

3.5.3. Magazynowanie i transport wewnętrzny (z uwzględnieniem specyfiki branżowej) ... 137

3.5.4. Rozwój technik przetwarzania i utrwalania żywności ... 139

3.5.4.1. Termiczna obróbka żywności ... 140

3.5.4.2. Nietermiczny wpływ na żywność ... 141

3.6. Literatura ... 149

 

4. ZAGADNIENIA APARATUROWE, PRODUKCYJNE I ENERGETYCZNE ... 163

4.1. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych ... 163

4.1.1. Zastosowanie pras do rozdzielania układów niejednorodnych ... 164

4.1.1.1. Prasy mechaniczne ... 164

4.1.1.2. Prasy hydrauliczne ... 173

4.1.1.3. Prasy pneumatyczne ... 174

4.1.2. Mechaniczne rozdzielanie ciekłych układów niejednorodnych ... 175

4.1.2.1. Inżynierskie aspekty wirowania ... 177

4.1.2.2. Klasyfikacja wirówek ... 179

4.1.2.3. Wirówki filtracyjne ... 180

4.1.2.4. Wirówki separacyjne ... 183

4.1.2.5. Wirówki sedymentacyjne ... 185

4.1.2.6. Dekantery ... 187

4.1.2.7. Przykłady obliczeniowe ... 189

4.2. Obliczanie procesów cieplnych i wymienników ciepła ... 191

4.2.1. Wymienniki ciepła ... 191

4.2.2. Przykłady obliczeniowe ... 194

4.3. Właściwości powietrza wilgotnego i suszarnictwo ... 197

4.3.1. Przykłady obliczeniowe z zakresu właściwości powietrza wilgotnego ... 197

4.3.2. Przykłady obliczeniowe z zakresu suszarnictwa ... 203

4.4. Przegląd urządzeń i technologii stosowanych w zakładzie przemysłu rolno-spożywczego na przykładzie branży mięsnej ... 209

4.4.1. Procesy i wyposażenie techniczne ... 209

4.4.2. Przykłady wybranych technologii produkcji ... 226

4.4.3. Wymagania higieniczne dla maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle mięsnym ... 229

4.5. Przechowywanie żywności w obniżonej temperaturze ... 230

4.5.1. Określenie bilansu energetycznego pomieszczeń chłodzonych ... 230

4.5.2. Zasady dobierania urządzenia chłodniczego ... 243

4.5.3. Zastosowanie chłodnictwa i zamrażania ... 246

4.6. Podstawy obliczeń zużycia energii cieplnej w zakładach produkcyjnych ... 248

4.7. Zakład przetwórstwa rolno-spożywczego jako miejsce przemian i użytkowania energii ... 265

4.7.1. Czynniki wpływające na energochłonność zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego ... 265

4.7.2. Energochłonność, efektywność energetyczna produkcji i zużycie wody ... 275

4.8. Literatura ... 286

 

5. BIOGOSPODARKA – PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY – ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ ... 297

5.1. Powiązania podmiotów i przepływy nośników energii w agroekosystemie i biogospodarce ... 297

5.2. Przetwórstwo surowców roślinnych na nośniki energii i wykorzystanie biokomponentów ... 304

5.2.1. Wprowadzenie ... 304

5.2.2. Podstawowe biokomponenty stosowane w transporcie ... 305

5.2.3. Produkcja biokomponentów w Polsce ... 306

5.2.4. Surowce stosowane w produkcji bioetanolu i estrów metylowych kwasów tłuszczowych ... 308

5.2.5. Przetwarzanie nasion oleistych na cele energetyczne ... 310

5.2.6. Biopaliwa i biokomponenty versus gospodarka rynkowa ... 314

5.2.7. Badania procesu spalania oleju rzepakowego w silnikach wysokoprężnych ... 319

5.2.8. Produkcja biogazu rolniczego – zarys problematyki ... 325

5.3. Ekoefektywność produkcji ... 327

5.3.1. Wprowadzenie ... 327

5.3.2. Przykłady wyrażania ekoefektywności ... 331

5.4. Literatura ... 333

 

6. SKOROWIDZ RZECZOWY ... 341

 

Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Chów drobiu

Chów drobiu

cena 45,00 zł
więcej
Podobne
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnegopropozycja

ISBN: 978-83-7244-929-0
,
stron: 380
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
do koszyka
Logistyka - Wybrane zagadnienia

Logistyka - Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-010-1
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia ekologiczne

Wybrane zagadnienia ekologiczne

ISBN: 978-83-7583-207-5
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnej

Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnejpropozycja

ISBN: 83-7244-776-4
,
oprawa miękka
cena 14,00 zł
Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnienia

Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-865-7
,
stron: 202
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
do koszyka
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-069-0
,
stron: 496
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z ekonomiki przedsiębiorstw turystycznych
cena 20,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor