Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Eksploatacja maszyn i urządzeń w przemyśle rolno-spożywczym
nowośćpropozycja

Eksploatacja maszyn i urządzeń w przemyśle rolno-spożywczym

Wojdalski Janusz (red.), Dróżdż Bogdan (red.)

do koszyka
cena: 90,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2025
wydanie: I
oprawa twarda
stron: 720
format: B5
EAN: 9788382372380
ISBN: 978-83-8237-238-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
 Przedmowa  15
1. Istota eksploatacji  17
1.1. Definicje i określenia  17
1.2. Zakres tematyczny  20
1.3. Literatura  22
2. Materiały stosowane do budowy aparatury i urządzeń przemysłu rolno-spożywczego  25
2.1. Stale nierdzewne  26
2.2. Metale nieżelazne i ich stopy  30
2.3. Tworzywa sztuczne  31
2.4. Literatura  43
3. Mechaniczna obróbka żywności  47
3.1. Rozdrabnianie faz stałej i ciekłej  47
3.1.1. Wprowadzenie  47
3.1.2. Właściwości materiału istotne w procesie jego rozdrabniania  50
3.1.3. Klasyfikacja maszyn rozdrabniających  54
3.1.4. Charakterystyki pracy wybranych urządzeń rozdrabniających  62
3.1.5. Przykłady obliczeń urządzeń rozdrabniających  65
3.2. Ruch ciał stałych i płynów w płynach  78
3.2.1. Podstawy teoretyczne  78
3.2.1.1. Opadanie niezakłócone ciał stałych w ośrodku ciekłym i gazowym  79
3.2.1.2. Opadanie zakłócone  80
3.2.1.3. Ruch pojedynczych kropli i pęcherzy  81
3.2.1.4. Przepływ gazu przez warstwę cieczy – barbotaż  81
3.2.2. Przykłady obliczeniowe  83
3.3. Transport pneumatyczny i fluidyzacja  92
3.3.1. Zasada działania, klasyfikacja  92
3.3.2. Przykłady zastosowania transportu pneumatycznego i fluidyzacji w przemyśle rolno-spożywczym  97
3.3.3. Ogólne zasady obliczeń transportu pneumatycznego i fluidyzacji  102
3.3.4. Przykłady obliczeniowe  110
3.4. Wytłaczanie, prasowanie i aglomeracja ciśnieniowa  115
3.4.1. Ekstrudery  115
3.4.2. Prasy hydrauliczne  135
3.4.3. Granulowanie surowców i mieszanek sypkich  140
3.5. Rozdzielanie odśrodkowe układów niejednorodnych  149
3.5.1. Wprowadzenie  149
3.5.2. Czynniki wpływające na skuteczność rozdzielania mleka  152
3.5.3. Temperatura i szybkość odwirowywania  157
3.5.4. Przykład obliczeniowy  158
3.6. Mieszanie faz  160
3.6.1. Charakterystyka procesu mieszania  160
3.6.2. Moc mieszania  161
3.6.3. Mieszalniki płynów  163
3.6.4. Mieszanie materiałów sypkich  167
3.6.5. Przykłady obliczeniowe dotyczące płynów  170
3.6.6. Zasady określania jednorodności wymieszania składników sypkich  176
3.6.7. Technologiczno-energetyczne aspekty mieszania  184
3.7. Literatura  185
4. Przenoszenie ciepła  195
4.1. Wymienniki ciepła  195
4.1.1. Podział wymienników ciepła  195
4.1.2. Podstawowe zależności  196
4.1.3. Bezprzeponowe wymienniki ciepła  199
4.1.4. Przeponowe wymienniki ciepła  203
4.1.5. Obliczenia dotyczące wymiany ciepła  207
4.2. Przechowywanie żywności w obniżonej temperaturze  240
4.2.1. Chłodzenie  241
4.2.2. Zamrażanie  246
4.3. Literatura  257
5. Przenoszenie masy  263
5.1. Suszenie  263
5.1.1. Charakterystyka procesu  263
5.1.2. Ogólne zasady obliczania suszarek  264
5.1.3. Klasyfikacja i schematy suszarek  268
5.1.4. Przykłady obliczeniowe  275
5.2. Destylacja i rektyfikacja  295
5.2.1. Wprowadzenie  295
5.2.2. Przepływy materiałowo-energetyczne  301
5.2.3. Bilanse energetyczne i ich znaczenie  307
5.2.4. Przykłady obliczeniowe  310
5.3. Procesy membranowe  318
5.3.1. Wprowadzenie  318
5.3.2. Wydajność membranowych metod rozdziału  322
5.3.3. Sposoby pracy stacji membranowych  326
5.3.4. Eksploatacja instalacji membranowych  331
5.3.5. Uszkodzenia, konserwacja i renowacja membran wysokociśnieniowych w instalacjach odwróconej osmozy  333
5.3.6. Przykłady obliczeniowe  348
5.4. Literatura  353
6. Zarys zagadnień związanych z doborem oraz użytkowaniem urządzeń produkcyjnych i energetycznych  361
6.1. Wydajność i dobór urządzeń do linii produkcyjnych  361
6.1.1. Przetwarzanie nasion oleistych na cele spożywcze  364
6.1.2. Przetwarzanie nasion oleistych na cele energetyczne  364
6.2. Źródła danych o różnych liniach produkcyjnych  371
6.3. Uwarunkowania przemian energii i produkcji pary wodnej  376
6.3.1. Wpływ jakości wody na oszczędną eksploatację kotłów parowych w mleczarstwie  377
6.3.1.1. Osady kamienia kotłowego w kotłach parowych.
Wymagania dotyczące jakości wody zasilającej i kotłowej  377
6.3.1.2. Korozja w kotle parowym  380
6.3.1.3. Wymagania w zakresie jakości wody zasilającej kotły parowe  383
6.3.1.4. Uzdatnianie wody, racjonalne kondycjonowanie a problem
odsalania kotłów. Metody uzdatniania wody na potrzeby
zasilania i uzupełniania kondensatu kotłów parowych  384
6.3.1.5. Rola jakości wody zasilającej kocioł i jej kondycjonowania
w produkcji pary czystej  392
6.3.1.6. Przykłady obliczeniowe  394
6.3.2. Dobór kotła parowego  399
6.3.3. Wymiana kotła parowego i zapotrzebowanie na nośniki energii  408
6.4. Literatura  414
7. Mycie aparatury, urządzeń i opakowań  421
7.1. Przebieg procesu mycia i zjawiska w nim zachodzące  421
7.1.1. Wprowadzenie  421
7.1.2. Zjawiska zachodzące podczas mycia  423
7.2. Środki do mycia  425
7.3. Procesy mycia w zakładach przetwórstwa spożywczego  429
7.3.1. Mycie i czyszczenie surowców  436
7.3.2. Mycie urządzeń produkcyjnych, drobnego sprzętu
oraz dużych powierzchni  438
7.3.3. Mycie i dezynfekcja w higienie personelu  444
7.4. Przykłady obliczeniowe  445
7.5. Literatura  447
8. Dane techniczno-ruchowe,
obsługa i użytkowanie wybranych urządzeń  451
8.1. Kocioł warzelny  451
8.1.1. Deklaracja zgodności WE  451
8.1.2. Bezpieczeństwo użytkowania  452
8.1.3. Transport i składowanie  453
8.1.4. Przygotowanie do uruchomienia  453
8.1.5. Budowa i działanie  455
8.1.6. Obsługa  458
8.1.7. Utrzymanie aparatu w gotowości do pracy  466
8.2. Wytwornica lodu łuskowego  473
8.2.1. Prawidłowa eksploatacja  473
8.2.2. Dane techniczne  474
8.2.3. Zespoły i układy maszyny  474
8.2.4. Urządzenia towarzyszące i wyposażenie elektryczne  479
8.2.5. Obsługa  480
8.2.6. Zagrożenia związane z użytkowaniem  482
8.2.7. Konserwacja i przeglądy  483
8.3. Korozja i migracja metali do produktów  485
8.3.1. Produkty winiarskie  486
8.3.2. Produkty spirytusowe  488
8.3.3. Produkty piwowarskie  489
8.3.4. Produkcja drożdży  489
8.3.5. Inne produkty spożywcze  489
8.4. Przykłady awarii i nagłych zdarzeń  493
8.4.1. Analiza przyczyn powstania awarii silnika elektrycznego napędzającego szczeciniarkę i skutki dla zakładu produkcyjnego  494
8.4.2. Wybuchy, pożary i inne nagłe zdarzenia   501
8.4.3. Ograniczenia zewnętrzne – analiza przypadku  507
8.5. Jakość maszyn i urządzeń vs. eksploatacja  515
8.6. Literatura  527
9. Zakład produkcyjny w środowisku  535
9.1. Energetyczne i środowiskowe aspekty pracy zakładu produkcyjnego  535
9.1.1. Specyfika systemów energetyczno--technologicznych
zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego  535
9.1.2. Zarządzanie w zakresie użytkowania nośników energii
i audyt energetyczny  537
9.1.3. Charakterystyki zużycia energii i wody  541
9.1.4. Listy kontrolne  544
9.1.5. Ocena gospodarowania energią i wodą  547
9.1.6. Przykłady analizy efektywności energetycznej
i energochłonności produkcji  548
9.2. Ograniczanie strat materiałowych w zakładach produkcyjnych  563
9.2.1. Wprowadzenie  563
9.2.2. Podstawowe definicje przydatne do analizy strat  566
9.2.3. Możliwości ograniczenia strat żywności  568
9.2.4. Przechowywanie surowców  570
9.2.5. Procesy technologiczne i eksploatacja urządzeń  572
9.2.6. Magazynowanie końcowe produktów  578
9.3. Czynniki stosowane do oceny oddziaływania zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego na środowisko  581
9.4. Zakład produkcyjny vs. zrównoważony rozwój
i gospodarka obiegu zamkniętego  587
9.5. Literatura  589
10. Wskaźniki jednostkowego zużycia energii i wody
w wybranych branżach przemysłu rolno-spożywczego  601
10.1. Zakłady mleczarskie  601
10.2. Zakłady piekarskie  603
10.3. Zakłady owocowo-warzywne  605
10.4. Zakłady olejarskie (tłuszczowe)  607
10.5. Zakłady drobiarskie  609
10.6. Zakłady mięsne  611
10.7. Zakłady cukiernicze  612
10.8. Zakłady paszowe  614
10.9. Zakłady utylizacyjne  616
10.10. Zakłady spirytusowo-drożdżowe  617
10.11. Zakłady koncentratów spożywczych  619
10.12. Zakłady ziemniaczane  620
10.13. Zakłady młynarskie  621
10.14. Inne branże przetwórstwa rolno-spożywczego  623
10.15. Literatura  626
11. TABELE i wykresy  633
11.1. Tabele  633
11.2. Wykresy  679
11.3. Literatura  683
12. Najważniejsze pojęcia i oznaczenia  689
12.1. Definicje i określenia  689
12.2. Wykaz oznaczeń  693
13. Skorowidz rzeczowy  699
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Zobacz także
Rysunek techniczny
WYPOSAŻENIE TECHNOLOGICZNE W GASTRONOMII
Zarys geometrii wykreślnej
Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej wyd. III
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II
Eksploatacja maszyn i urządzeń w przemyśle rolno-spożywczym
Grzyby domowe - warunki rozwoju, rozpoznawanie, zwalczanie
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor