Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej

Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej

aktualnie niedostępna
ZAPYTAJ O DOSTĘPNOŚĆ
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2019
wydanie: I
oprawa twarda
stron: 272
format: B5
EAN: 9788375838329
ISBN: 978-83-7583-832-9
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:
Spis treści

WSTĘP ... 5

 1. SYSTEMY ŻYWNOŚCIOWE W TEORII I PRAKTYCE ... 13
1.1. Systemowe ujęcie rynku żywnościowego ... 13
1.2. Czynniki przemian systemów żywnościowych ... 25
1.3. Trwałe systemy żywnościowe ... 36
1.4. Globalizacja a funkcjonowanie rynków żywnościowych ... 40
1.5. Systemy żywnościowe jako przedmiot badań ekonomicznych ... 49

2. PRZEMIANY STRUKTURALNE W PRODUKCJI I DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ ... 51
2.1. Kontekst europejskiego rynku wewnętrznego ... 51
2.2. Produkcja rolnicza i rybactwo ... 55
       2.2.1. Uwarunkowania środowiskowe i społeczno-ekonomiczne produkcji rolniczej ... 55
       2.2.2. Koncentracja w europejskim rolnictwie ... 59
       2.2.3. Dynamika i struktura produkcji ... 61
2.3. Przemysł rolno-spożywczy ... 73
       2.3.1. Kierunki zmian w przemyśle spożywczym ... 73
       2.3.2. Czynniki wzrostu przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej ... 82
2.4. Sektory handlu i dystrybucji żywności ... 95
2.5. Handel zagraniczny ... 100

3. ZASOBY NATURALNE I EFEKTY ŚRODOWISKOWE W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH ... 103
3.1. Zasoby naturalne wykorzystywane w systemach żywnościowych ... 103
3.2. Negatywne efekty środowiskowe systemu żywnościowego ... 113
3.3. Ocena zależności między sektorem żywnościowym i środowiskiem w krajach UE ... 120

4. TENDENCJE W KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W KONTEKŚCIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO ... 127
4.1. Determinanty popytu na produkty rolne i artykuły spożywcze ... 127
4.2. Globalne zapotrzebowanie na surowce rolnicze i żywność ... 129
4.3. Bezpieczeństwo żywnościowe jako główne wyzwanie społeczne w XXI wieku ... 131
4.4. Efekty systemu żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego ... 138
       4.4.1. Problem niedożywienia na świecie ... 138
       4.4.2. Kryzysy żywnościowe ... 140
       4.4.3. Straty i marnotrawstwo żywności ... 144
       4.4.4. Zmiany w konsumpcji i odżywianiu ... 145

5. SEKTOR ŻYWNOŚCIOWY JAKO DETERMINANTA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH ... 149
5.1. Zróżnicowanie obszarów wiejskich w Unii Europejskiej ... 149
5.2. Oddziaływanie sektora żywnościowego na rozwój obszarów wiejskich ... 152
5.3. Krótkie łańcuchy dostaw i ich rola na obszarach wiejskich ... 156
5.4. Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolnego ... 161

6. EWOLUCJA SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO W KIERUNKU BIOGOSPODARKI ... 167
6.1. Pojęcie biogospodarki, przesłanki i strategia rozwoju ... 167
6.2. Nowe kierunki wykorzystania surowców rolniczych ... 176
6.3. Interakcje między biogospodarką a rynkiem żywności ... 184
6.4. Ekonomiczna rola sektora żywnościowego w biogospodarce Unii Europejskiej ... 190

7. GOSPODARKA O OBIEGU ZAMKNIĘTYM – NOWY PARADYGMAT W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH ... 195
7.1. Założenia modelu gospodarki o obiegu zamkniętym ... 195
7.2. Nowe modele biznesowe w rolnictwie, przetwórstwie i handlu żywnością ... 201
7.3. Efektywne wykorzystanie zasobów i gospodarowanie odpadami w systemach żywnościowych ... 206
7.4. Podmioty publiczne i prywatne we wdrażaniu gospodarki cyrkularnej ... 216
7.5. Biogospodarka o obiegu zamkniętym a funkcjonowanie łańcucha żywnościowego ... 225

PODSUMOWANIE I WNIOSKI KOŃCOWE ... 227

Bibliografia ... 235
Aneks ... 261

NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor