Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd VII
bestsellerpropozycja

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd VII

do koszyka
cena: 28,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2021
wydanie: VII zmienione
oprawa miękka
stron: 156
format: A-5
EAN: 9788375839845
ISBN: 978-83-7583-984-5
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:
Spis treści
Przedmowa ... 7

I. WSTĘP ... 9
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania ... 9
2. Profile badań laboratoryjnych ... 10
3. Rodzaje materiału biologicznego ... 10
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału ... 11
5. Wiarygodność wyniku ... 13
6. Formułowanie wyników badań ... 15
7. Wartości referencyjne ... 16
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE ... 17
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) ... 17
2. Hemoglobina (Hb, HGB) ... 19
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) ... 20
4. Białko całkowite ... 21
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe ... 22
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume) ... 22
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) ... 23
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration) ... 24
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) ... 24
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym ... 25
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells) ... 29
9. Leukogram ... 31
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) ... 35
11. Koagulogram ... 37
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI ... 40
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) ... 40
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) ... 41
3. Amoniak ... 42
4. Amylaza (AMY) ... 43
5. Białko całkowite ... 44
6. Bilirubina ... 46
7. Chlorki (Cl–) ... 47
8. Cholesterol ... 48
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH) ... 49
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) ... 50
11. Dwutlenek węgla (CO2) ... 51
12. Fosfataza kwaśna (ACP) ... 51
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) ... 52
14. Fosfor (P++) ... 53
15. Frakcje białkowe ... 54
16. Fruktozoamina ... 55
17. Glukoza ... 56
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) ... 57
19. Hemoglobina glikowana ... 58
20. Hormony ... 59
21. Kinaza kreatynowa (CK) ... 60
22. Kreatynina ... 61
23. Kwas mlekowy ... 62
24. Kwas moczowy ... 63
25. Kwasy żółciowe ... 64
26. Lipaza ... 65
27. Magnez (Mg++) ... 65
28. Mikroelementy ... 66
29. Mocznik ... 67
30. Odczyn (pH) ... 68
31. Potas (K+) ... 68
32. Sód (Na+) ... 70
33. Triacyloglicerole (triglicerydy) ... 71
34. Wapń (Ca++) ... 72
35. Witaminy ... 74
36. Wodorowęglany (HCO3–) ... 75
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) ... 76
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU ... 77
1. Dobowa ilość ... 77
2. Barwa ... 77
3. Przejrzystość ... 78
4. Gęstość względna ... 78
5. Odczyn ... 79
6. Białko ... 80
7. Hemoglobina ... 81
8. Bilirubina ... 81
9. Urobilinogen ... 82
10. Glukoza ... 82
11. Związki ketonowe ... 83
12. Leukocyty ... 83
13. Amylaza ... 84
14. Azotyny ... 84
15. Indykan ... 84
16. Hydroksyprolina ... 84
17. Kreatynina ... 85
18. Kwas moczowy ... 85
19. Mioglobina ... 85
20. Mocznik ... 86
21. Chlorki ... 86
22. Sód ... 87
23. Osad moczu ... 87
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu ... 87
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy ... 89
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO ... 92
1. Barwa i woń ... 92
2. Konsystencja ... 92
3. Sedymentacja i flotacja ... 92
4. Odczyn ... 93
5. Zdolność fermentacyjna ... 93
6. Ocena żywotności wymoczków ... 93
7. Liczba wymoczków ... 93
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza ... 94
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO ... 95
1. Barwa i przejrzystość ... 95
2. Gęstość względna ... 95
3. Pleocytoza ... 96
4. Skład chemiczny ... 96
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego ... 96
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA ... 97

VIII. BADANIE KAŁU ... 98
1. Dobowa masa ... 98
2. Barwa ... 98
3. Inne składniki ... 99
4. Badanie chemiczne ... 99
 
IX. TABELE ... 100
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I ... 100
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV ... 101
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI ... 114
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII ... 124
 
Literatura ... 125
 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski ... 129
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Chów drobiu

Chów drobiu

cena 45,00 zł
więcej
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor