Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Podstawy mikroekonomii

Podstawy mikroekonomii

do koszyka
cena: 30,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2024
wydanie: I poprawione
oprawa miękka
stron: 160
format: B5
EAN: 9788375839425
ISBN: 978-83-7583-942-5
Ocena:
   (średnia 5; głosów: 5)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:



Spis treści

WSTĘP … 5

1. WPROWADZENIE DO EKONOMII ... 7

1.1. Podział i przedmiot ekonomii ... 7

1.2. Potrzeby ludzkie i czynniki produkcji ... 10

1.3. Problem rzadkości i wybór ekonomiczny ... 13

1.4. Metody badań ekonomicznych ... 18

1.5. Wielkości absolutne i względne ... 21

1.6. Wielkości nominalne i realne ... 23

1.7. Sposoby prezentacji zjawisk ekonomicznych ... 24

2. RYNEK I JEGO ELEMENTY ... 27

2.1. Rynek od strony popytu ... 28

2.2. Rynek od strony podaży ... 33

2.4. Równowaga rynkowa w krótkim okresie ... 37

2.5. Nadwyżka konsumenta i producenta ... 43

2.6. Równowaga rynkowa w długim okresie ... 44

2.7. Model pajęczyny ... 47

3. ELASTYCZNOŚCI REAKCJE POPYTU I PODAŻY NA ZMIANY CEN I DOCHODÓW ... 51

3.1. Cenowa elastyczność popytu ... 52

3.2. Dochodowa elastyczność popytu ... 59

3.3. Mieszana elastyczność popytu ... 62

3.4. Elastyczność cenowa podaży ... .64

3.5. Reakcja cen na zmianę popytu i podaży ... 67

4. TEORIA WYBORU KONSUMENTA ... 69

4.1. Koncepcja użyteczności ... ..70

4.2. Preferencje konsumenta – krzywe obojętności ... 72

4.3. Preferencje a funkcja użyteczności ... 78

4.4. Ograniczenia wyboru konsumenta – linie budżetowe ... 79

4.5. Równowaga konsumenta ... 83

4.6. Zmiana dochodów a równowaga konsumenta ... 85

4.7. Zmiana cen a równowaga konsumenta ... 87

5. PRZEDSIĘBIORSTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ ... 91

6. PODSTAWY TEORII PRODUKCJI ... 95

6.1. Krótkookresowa funkcja produkcji – jednoczynnikowa ... 96

6.2. Długookresowa funkcja produkcji – dwuczynnikowa ... 98

7. KOSZTY I ZYSKI PRZEDSIĘBIORSTWA ... 109

7.1. Koszty w krótkim okresie ... 109

7.2. Koszty w długim okresie ... 112

7.3. Zysk i jego rodzaje ... 113

8. KRÓTKOOKRESOWA RÓWNOWAGA PRZEDSIĘBIORSTWA W RÓŻNYCH MODELACH RYNKU ... 117

8.1. Konkurencja doskonała ... 118

8.2. Monopol pełny ... 121

8.3. Oligopol ... 125

8.4. Charakterystyka wybranych modeli oligopolu (duopolu) ... 127

8.5. Konkurencja monopolistyczna ... 130

9. RYNKI CZYNNIKÓW PRODUKCJI ... 133

9.1. Rynek pracy ... 138

9.2. Rynek kapitału finansowego ... 147

9.3. Rynek kapitału rzeczowego ... 148

9.4. Rynek ziemi ... 151

Indeks oznaczeń ... 155

Spis tabel ... 156

Spis rysunków ... 157

Bibliografia ... 159


Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Podstawy mineralogii

Podstawy mineralogiipropozycja

ISBN: 83-7244-427-7
,
stron: 124
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetykipropozycja

ISBN: 978-83-7583-038-5
,
stron: 238
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Podstawy relacyjnych baz danych

Podstawy relacyjnych baz danych

ISBN: 83-7244-800-0
,
stron: 92
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
do koszyka
Podstawy żywienia zwierząt

Podstawy żywienia zwierząt

ISBN: 83-7244-196-0
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy epidemiologii weterynaryjnej

Podstawy epidemiologii weterynaryjnej

ISBN: 978-83-7583-050-7
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy renaturyzacji rzek

Podstawy renaturyzacji rzekpropozycja

ISBN: 978-83-7583-573-1
,
stron: 308
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy ekonometrii w Excelu

Podstawy ekonometrii w Excelupropozycja

ISBN: 978-83-7583-366-9
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorów

Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorów

ISBN: 978-83-7583-584-7
,
stron: 204
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy anatomii zwierząt domowych

Podstawy anatomii zwierząt domowych

ISBN: 978-83-62815-22-7
,
stron: 284
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Mięso - podstawy nauki i technologii

Mięso - podstawy nauki i technologiibestsellerpropozycja

ISBN: 978-83-7583-317-1
,
oprawa miękka
cena 70,00 zł
Podstawy fotogrametrii i teledetekcji dla leśników

Podstawy fotogrametrii i teledetekcji dla leśników

ISBN: 978-83-7583-755-1
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy finansów. Teoria i praktyka

Podstawy finansów. Teoria i praktyka

ISBN: 978-83-7583-267-9
,
stron: 364
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy teorii organizacji i zarządzania

Podstawy teorii organizacji i zarządzania

ISBN: 978-83-7583-086-6
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Podstawy infrastruktury technicznej w przestrzeni rolniczej
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej wyd. III

Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej wyd. IIIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-067-6
,
stron: 442
,
oprawa twarda
cena 50,00 zł
do koszyka
Społeczno-kulturowe podstawy gospodarowania przestrzenią

Społeczno-kulturowe podstawy gospodarowania przestrzeniąpropozycja

ISBN: 978-83-7583-162-7
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Podstawy analizy statystycznej w badaniach rynku

Podstawy analizy statystycznej w badaniach rynkupropozycja

ISBN: 978-83-7583-294-5
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor