Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Analiza i ocena jakości żywności
propozycja

Analiza i ocena jakości żywności

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2023
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 331
format: B-5
EAN: 9788382371376
ISBN: 978-83-8237-137-6
Ocena:
   (średnia 4,6; głosów: 9)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

możliwość zakupu wersji elektronicznej: link

Spis treści
 Drodzy czytelnicy! ........................................................................................................ 7
Ewa Majewska
1. Jakość wyników analitycznych ................................................................................ 9
1.1. Walidacja procedur analitycznych .................................................................... 9
1.2. Błędy w pomiarach analitycznych .................................................................... 13
1.3. Naczynia miarowe ............................................................................................ 17
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 20
Małgorzata Piecyk
2. Pobieranie próbek do analiz ..................................................................................... 27
2.1. Plan pobierania próbek ..................................................................................... 28
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 40
Małgorzata Piecyk
3. Przygotowywanie próbek do analiz ......................................................................... 43
3.1. Metody ekstrakcji analitów ............................................................................... 44
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 53
3.2. Klarowanie i odbarwianie ................................................................................. 54
3.3. Derywatyzacja .................................................................................................. 55
3.4. Mineralizacja .................................................................................................... 56
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 62
Dorota Derewiaka
4. Pomiary gęstości w analizie żywności ..................................................................... 65
4.1. Metody pomiaru gęstości .................................................................................. 66
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 74
Ewa Majewska
5. Konduktometria ....................................................................................................... 79
5.1. Zastosowanie konduktometrii ........................................................................... 83
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 85
Rafał Wołosiak
6. Spektrofotometria absorpcyjna ................................................................................ 89
6.1. Promieniowanie elektromagnetyczne i jego absorpcja przez materię .............. 89
6.2. Aparatura pomiarowa ........................................................................................ 92
6.3. Oznaczenia ilościowe w spektrofotometrii ....................................................... 94
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 98
Rafał Wołosiak
7. Ocena barwy produktów spożywczych ................................................................... 101
7.1. Podstawy pomiaru barwy ................................................................................ 101
7.2. Systemy pomiaru barwy .................................................................................. 104
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 111
Marta Ciecierska
8. Chromatografia cieczowa ........................................................................................ 117
8.1. Podziały technik chromatograficznych ............................................................ 117
8.2. Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) ........................................ 120
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 130
Dorota Derewiaka
9. Chromatografia gazowa ........................................................................................... 135
9.1. Aparatura do chromatografii gazowej ............................................................. 136
9.2. Czynniki wpływające na efektywność rozdziału w GC ................................. 141
9.3. Analiza jakościowa i ilościowa w GC ............................................................ 142
9.4. Zastosowanie GC w analizie żywności .......................................................... 144
9.5. Sprzężenia chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS) ............ 146
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 149
Małgorzata Piecyk, Elwira Worobiej
10. Enzymy w analizie żywności ................................................................................... 153
10.1. Enzymy w analizie ilościowej składników żywności ..................................... 154
Ćwiczenia laboratoryjne.................................................................................. 159
10.2. Badania aktywności enzymów ........................................................................ 160
10.3. Biosensory enzymatyczne ............................................................................... 162
10.4. Badania strawności in vitro składników odżywczych .................................... 163
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 165
Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska
11. Metody analizy składu pierwiastkowego ................................................................ 169
11.1. Metody chemiczne, fizykochemiczne i potencjometryczne .
w analizie pierwiastków .................................................................................. 171
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 174
11.2. Metody instrumentalne w analizie pierwiastków ........................................... 175
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 179
Elwira Worobiej
12. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych ..................................... 183
12.1. Metody oznaczania zawartości wody ............................................................. 185
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 190
Ewa Majewska, Beata Drużyńska
13. Analiza sacharydów ................................................................................................. 197
13.1. Mono- i oligosacharydy .................................................................................. 198
13.2. Polisacharydy .................................................................................................. 203
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 206
Beata Drużyńska
14. Analiza tłuszczów .................................................................................................... 215
14.1. Metody oznaczania zawartości tłuszczu ......................................................... 216
14.2. Analiza zmian zachodzących w tłuszczach .................................................... 220
14.3. Charakterystyka tłuszczów ............................................................................. 222
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 223
Elwira Worobiej
15. Analiza białek i aminokwasów ................................................................................ 229
15.1. Metody oznaczania zawartości białek ............................................................ 230
15.2. Metody oznaczania aminokwasów ................................................................. 235
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 236
Małgorzata Piecyk
16. Analiza kwasowości produktów spożywczych ........................................................ 241
16.1. Metody oznaczania kwasowości aktywnej ..................................................... 241
16.2. Metody oznaczania kwasowości potencjalnej ................................................ 244
16.3. Oznaczanie kwasowości lotnej ....................................................................... 247
16.4. Oznaczanie kwasów organicznych ................................................................. 248
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 249
Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska
17. Analiza związków o dużej aktywności biologicznej ............................................... 253
17.1. Witamina C ..................................................................................................... 253
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 258
17.2. Karotenoidy .................................................................................................... 261
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 265
17.3. Tokoferole ....................................................................................................... 267
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 269
17.4. Polifenole ........................................................................................................ 270
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 274
Rafał Wołosiak
18. Metody badania właściwości przeciwutleniających ................................................ 277
18.1. Wolne rodniki i reakcje oksydacyjne .............................................................. 277
18.2. Przeciwutleniacze ........................................................................................... 279
18.3. Metody pomiaru aktywności przeciwutleniającej .......................................... 280
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 286
Ewa Majewska, Elwira Worobiej
19. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności ............................................. 291
19.1. Substancje konserwujące ................................................................................ 293
19.2. Przeciwutleniacze ........................................................................................... 295
19.3. Barwniki ......................................................................................................... 296
19.4. Substancje słodzące ........................................................................................ 297
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 299
Ewa Majewska, Beata Drużyńska
20. Analiza sensoryczna i badania konsumenckie w ocenie jakości żywności ............. 307
20.1. Zmysły wykorzystywane w analizie sensorycznej ......................................... 308
20.2. Sposoby oceny jakości sensorycznej .............................................................. 309
20.3. Analityczna ocena sensoryczna ...................................................................... 310
20.4. Ocena konsumencka (hedonistyczna) ............................................................. 318
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 320
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Chów drobiu

Chów drobiu

cena 45,00 zł
więcej
Podobne
Analiza jakości surowca mięsnego

Analiza jakości surowca mięsnegopropozycja

ISBN: 978-83-8237-085-0
,
stron: 324
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
do koszyka
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Ocena i wycena zasobów przyrodniczych

Ocena i wycena zasobów przyrodniczychpropozycja

ISBN: 978-83-7583-505-2
,
stron: 460
,
oprawa twarda
cena 50,00 zł
Statystyczna analiza danych z Excelem

Statystyczna analiza danych z Excelem

ISBN: 978-83-7583-315-7
,
stron: 222
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczego

Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczegopropozycja

ISBN: 978-83-8237-034-8
,
stron: 126
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-069-0
,
stron: 496
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor