Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Analiza jakości surowca mięsnego
propozycja

Analiza jakości surowca mięsnego

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2022
wydanie: I
oprawa twarda
stron: 324
format: B-5
EAN: 9788382370850
ISBN: 978-83-8237-085-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

możliwość zakupu wersji elektronicznej: link

Spis treści
 Spis treści

Przedmowa ................................................................................................... 5

1. Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa ............................ 7
Wprowadzenie ......................................................................................... 7
1.1. Baza surowcowa przemysłu mięsnego i spożycie mięsa .................. 8
1.2. Przemysł mięsny i jego zadania ........................................................ 13
1.3. Specyfika branży mięsnej ................................................................. 18
1.4. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w zakresie
działań promocyjnych i informacyjnych na rynku mięsa ................. 20
Literatura .................................................................................................. 23

2. Specyfika trawienia i wchłaniania u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych ................................................................................. 25
Wprowadzenie ......................................................................................... 25
2.1. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich
z uwzględnieniem specyfiki trawienia u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych .......................................................................... 25
2.2. Pobieranie paszy, jej trawienie i wchłanianie ................................... 30
2.3. Składniki pokarmowe pasz i ich znaczenie dla zwierząt .................. 38
Literatura .................................................................................................. 53

3. Miogeneza i profil histologiczny włókien mięśniowych u kręgowców... 55
Wprowadzenie ......................................................................................... 55
3.1. Zarys rozwoju mięśni u kręgowców ................................................. 55
3.2. Rozwój mięśni szkieletowych ryb .................................................... 58
3.3. Wpływ żywienia na rozwój tkanki mięśniowej ryb .......................... 63
3.4. Elementy miogenezy i profilu histologicznego włókien
mięśniowych u bydła ........................................................................ 63
Literatura .................................................................................................. 69

4. Ekspresja genów jako determinant jakości technologicznej
i prozdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego ............................ 73
Wprowadzenie ......................................................................................... 73
4.1. Charakterystyka genów .................................................................... 74
4.2. Defekty genetyczne bydła ................................................................. 81
Literatura .................................................................................................. 83

5. Charakterystyka i jakość mięsa różnych gatunków zwierząt .................. 85
Wprowadzenie ......................................................................................... 85
5.1. Mięso wieprzowe .............................................................................. 86
5.2. Mięso wołowe ................................................................................... 101
5.3. Mięso drobiowe ................................................................................ 146
5.4. Mięso małych przeżuwaczy (baranina, jagnięcina, kozina,
koźlęcina)........................................................................................... 163
5.5. Mięso końskie .................................................................................. 182
5.6. Mięso małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie) .................... 193
5.7. Mięso ryb .......................................................................................... 205
5.8. Mięso zwierząt łownych – ssaki ....................................................... 227
5.9. Mięso zwierząt łownych – ptaki ....................................................... 253
Literatura .................................................................................................. 271

6. Organizacja kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia
zwierzęcego .............................................................................................. 295
Wprowadzenie ......................................................................................... 295
6.1. Bezpieczeństwo zdrowotne w obrocie towarowym dziczyzną
w Polsce ............................................................................................ 296
6.2. Podstawowe zasady pozyskiwania zwierząt łownych celem
wprowadzenia na rynek .................................................................... 303
Literatura .................................................................................................. 313

7. Standardowe i niestandardowe metody oceny jakości mięsa
z elementami biochemii ........................................................................... 315
Wprowadzenie ......................................................................................... 315
7.1. Oznaczenie zawartości białka ........................................................... 315
7.2. Oznaczenie zawartości tłuszczu ........................................................ 316
7.3. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie .............................. 321
7.4. Oznaczanie składników mineralnych ............................................... 321
7.5. Badanie kwasowości czynnej ........................................................... 321
7.6. Oznaczenie zdolności utrzymania wody własnej przez mięso
(metoda bibułowa Grau i Hamma) ................................................... 321
7.7. Oznaczenie barwy ............................................................................. 323
Literatura .................................................................................................. 324
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Analiza i ocena jakości żywności

Analiza i ocena jakości żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-8237-137-6
,
stron: 331
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Ochrona drewna - surowca i materiału wyd. III

Ochrona drewna - surowca i materiału wyd. IIIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-078-2
,
stron: 394
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Statystyczna analiza danych z Excelem

Statystyczna analiza danych z Excelem

ISBN: 978-83-7583-315-7
,
stron: 222
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczego

Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczegopropozycja

ISBN: 978-83-8237-034-8
,
stron: 126
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor