Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Probiotyki    żywność probiotyczna a mikrobiom człowieka

Probiotyki żywność probiotyczna a mikrobiom człowieka

Zielińska Dorota (red.)

do koszyka
cena: 30,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2024
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 256
format: B-5
EAN: 9788382372465
ISBN: 978-83-8237-246-5
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
I. Rodzaje, gatunki i szczepy bakterii fermentacji mlekowej ze szczególnym uwzględnieniem bakterii probiotycznych ................................................................ 9
1. Charakterystyka ogólna ...................................................................................... 9
2. Klasyfikacja bakterii fermentacji mlekowej (LAB) ........................................... 11
3. Występowanie w środowisku bakterii fermentacji mlekowej ............................ 12
4. Charakterystyka najważniejszych rodzajów LAB z uwzględnieniem szczepów probiotycznych ................................................................................... 13
4.1. Charakterystyka dawnego rodzaju Lactobacillus ........................................ 14
Charakterystyka wybranych szczepów probiotycznych zaliczanych
do dawnego rodzaju Lactobacillus .............................................................. 18
4.2. Charakterystyka rodzaju Lactococcus ......................................................... 22
4.3. Charakterystyka rodzaju Pediococcus ......................................................... 23
4.4. Charakterystyka rodzaju Leuconostoc ......................................................... 24
4.5. Charakterystyka rodzaju Bifidobacterium ................................................... 24
Charakterystyka wybranych szczepów probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium ........................................................................................... 26
5. Metabolizm bakterii fermentacji mlekowej ........................................................ 28
5.1. Charakterystyka ogólna ............................................................................... 28
5.2. Fermentacja mlekowa .................................................................................. 32
5.2.1. Homofermentacja mlekowa .............................................................. 34
5.2.2. Heterofermentacja mlekowa ............................................................. 35

II. Probiotyki ................................................................................................................ 37
1. Wymagania w stosunku do szczepów probiotycznych ....................................... 37
1.1. Historia pojęcia probiotyk ........................................................................... 37
1.2. Etapy oceny zgodnie z FAO/WHO ............................................................. 39
2. Rola bakterii probiotycznych w kształtowaniu zdrowia człowieka .................... 49
2.1. Wstęp ........................................................................................................... 49
2.2. Hamowanie wzrostu patogenów i bakterii gnilnych przez szczepy probiotyczne ................................................................................................ 54
2.3. Bakterie probiotyczne w leczeniu i profilaktyce biegunek ......................... 55
2.3.1. Biegunki będące następstwem terapii antybiotykami ....................... 55
2.3.2. Ostre biegunki infekcyjne u dzieci .................................................... 57
2.3.3. Probiotyki w zwalczaniu i profilaktyce biegunki podróżnych .......... 58
2.3.4. Skuteczność probiotyków w leczeniu biegunki szpitalnej ................ 59
2.4. Probiotyki w profilaktyce zaparć ................................................................. 59
2.5. Rola probiotyków w łagodzeniu objawów nieswoistych zapaleń jelit ........ 60
2.6. Probiotyki w leczeniu zespołu drażliwego jelita ......................................... 61
2.7. Wykorzystanie probiotyków w leczeniu SIBO ........................................... 62
2.8. Probiotyki a infekcja Helicobacter pylori ................................................... 64
2.9. Probiotyki w zapobieganiu nietolerancji laktozy ........................................ 65
2.10. Rola szczepów probiotycznych w zapobieganiu osteoporozie .................. 66
2.11. Wpływ bakterii probiotycznych na układ krążenia ................................... 66
2.12. Wpływ bakterii probiotycznych na zdrowie układu moczowo-płciowego i pochwy .................................................................................................... 68
2.13. Probiotyki a zdrowie jamy ustnej ............................................................. 69
2.14. Rola probiotyków w alergiach ................................................................... 69
2.15. Wpływ szczepów probiotycznych na układ odpornościowy ..................... 71
2.16. Rola bakterii probiotycznych w zapobieganiu nowotworom .................... 72
2.17. Działania niepożądane bakterii probiotycznych ........................................ 74

III. Żywność probiotyczna i synbiotyczna .................................................................... 77
1. Podstawowe rodzaje żywności probiotycznej. Projektowanie żywności probiotycznej ...................................................................................................... 77
1.1. Pojęcie żywności probiotycznej jako żywności funkcjonalnej ................... 77
1.2. Produkty probiotyczne pochodzenia roślinnego .......................................... 79
1.3. Produkty probiotyczne pochodzenia zwierzęcego ...................................... 82
1.4. Projektowanie produktów probiotycznych .................................................. 86
2. Żywność synbiotyczna ........................................................................................ 89
2.1. Definicje i rodzaje prebiotyków .................................................................. 89
2.2. Wymagania stawiane prebiotykom .............................................................. 92
2.3. Synbiotyki .................................................................................................... 94
3. Problemy bezpieczeństwa i prawne związane z żywnością probiotyczną ......... 96
3.1. Bezpieczeństwo produktów probiotycznych w żywieniu osób zdrowych i chorych ...................................................................................................... 96
3.2. Zalecenia FAO/WHO i ISAPP .................................................................... 100
3.3. Wymagania prawne dotyczące stosowania probiotyków
i żywności probiotycznej w Unii Europejskiej ............................................ 102
3.4. Legislacja w zakresie probiotyków na świecie ............................................ 106

IV. Czym jest mikrobiom? ............................................................................................ 115
1. Podstawowe pojęcia i skład mikrobiomu człowieka .......................................... 115
1.1. Podstawowe pojęcia .................................................................................... 115
1.2. Homeostaza, czyli równowaga między populacjami drobnoustrojów a organizmem człowieka ............................................................................. 117
2. Podstawowy skład mikrobioty jelitowej ............................................................. 121
2.1. Przegląd wybranych mikroorganizmów mikrobioty jelit i ich wpływ na zdrowie .................................................................................................... 125
2.1.1. Typ Firmicutes .................................................................................. 125
2.1.2. Typ Bacteroidetes .............................................................................. 128
2.1.3. Typ Proteobacteria ............................................................................ 130
2.1.4. Typ Actinobacteria ............................................................................ 131
2.2. Inne grupy taksonomiczne mikroorganizmów mikrobioty jelitowej .......... 132
3. Funkcje mikrobioty człowieka ............................................................................ 134
3.1. Funkcja metaboliczna .................................................................................. 135
3.2. Funkcja troficzna ......................................................................................... 138
3.3. Funkcja ochronna ........................................................................................ 139
4. Rozwój prenatalny i postnatalny a rozwój mikrobiomu człowieka .................... 141
4.1. Życie płodowe dziecka ................................................................................ 141
4.2. Wiek ciąży i sposób narodzin dziecka ......................................................... 142
4.3. Dieta – sposób karmienia dziecka ............................................................... 143
4.4. Środowisko życia dziecka ........................................................................... 145
4.5. Stosowanie antybiotyków/probiotyków ...................................................... 146
4.6. Zmiany mikrobioty w czasie życia .............................................................. 149

V. Zmiany składu i ilości mikrobioty jelit .................................................................... 155
1. Wpływ diety i składników pokarmowych na mikrobiotę jelit ............................ 155
1.1. Węglowodany .............................................................................................. 155
1.2. Białka ........................................................................................................... 156
1.3. Tłuszcze ....................................................................................................... 158
1.4. Mikroskładniki ............................................................................................ 160
2. Wpływ dodatków do żywności ........................................................................... 161
3. Wpływ sposobu przygotowania żywności .......................................................... 162
4. Wpływ stylu życia i sposobu odżywiania ........................................................... 163

VI. Mikrobiota a zdrowie człowieka ............................................................................. 169
1. Wstęp .................................................................................................................. 169
2. Mikrobiota a choroby zapalne jelit ..................................................................... 169
2.1. Eubioza i dysbioza mikrobioty przewodu pokarmowego ........................... 170
2.2. Stany zapalne przewodu pokarmowego ...................................................... 175
2.2.1. Zespół jelita drażliwego (IBS) .......................................................... 176
2.2.2. Zapalenie żołądka .............................................................................. 177
2.2.3. Nieswoiste stany zapalne jelit (IBD) ................................................. 179
2.2.4. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego .............................................. 179
2.2.5. Choroba Leśniowskiego–Crohna ...................................................... 180
2.2.6. Przyczyny i skutki nieswoistych stanów zapalnych jelit .................. 180
3. Mikrobiota a choroby metaboliczne ................................................................... 185
3.1. Skład mikrobioty u osób otyłych ................................................................. 185
3.2. Mechanizmy działania mikrobioty na rozwój otyłości ................................ 188
3.2.1. Endotoksemia .................................................................................... 189
3.2.2. Magazynowanie energii .................................................................... 191
3.2.3. Wpływ na oś jelito–mózg .................................................................. 192
3.3. Mikrobiota a cukrzyca ................................................................................. 193
3.4. Sposoby interwencji dietetycznej i ich wpływ na mikrobiotę ..................... 195
4. Mikrobiota a choroby psychiczne ....................................................................... 197
4.1. Oś mikrobiota–jelita–mózg ......................................................................... 197
4.1.1. Zmiany w składzie i funkcjach mikrobioty ....................................... 199
4.1.2. Regulacja osi HPA ............................................................................. 203
4.2. Przykłady korelacji zaburzeń psychicznych z mikrobiotą jelitową ............. 204
4.3. Możliwości wpływu na zdrowie psychiczne poprzez modulację
mikrobioty ................................................................................................... 207
5. Przyszłość w stosowaniu biotyków na podstawie wiedzy na temat mikrobioty 211
5.1. Rodzaje biotyków ........................................................................................ 211
5.2. Modyfikacje genetyczne klasycznych szczepów bakterii probiotycznych 212
5.3. Probiotyki nowej generacji – ukierunkowane działanie prozdrowotne ....... 214
5.4. Żywe bioterapeutyki zawierające PNG – formy podania ............................ 219
Materiały ćwiczeniowe .................................................................................................. 225
Literatura ........................................................................................................................ 237
Fragmenty
 
Podobne
Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-588-5
,
stron: 164
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Żywność pochodzenia zwierzęcego - wybrane zagadnienia z przetwórstwa i oceny jakościowej
cena 35,00 zł
do koszyka
Ćwiczenia z fizjologii człowieka

Ćwiczenia z fizjologii człowiekapropozycja

ISBN: 978-83-7583-006-4
,
stron: 216
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Zarys bioenergetyki człowieka. Organizm w ontogenezie T. II
cena 15,00 zł
do koszyka
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Roztocze (Acari). Znaczenie w życiu i gospodarce człowieka

Roztocze (Acari). Znaczenie w życiu i gospodarce człowiekapropozycja

ISBN: 978-83-7583-678-3
,
stron: 284
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

ISBN: 978-83-7583-979-1
,
stron: 170
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

ISBN: 978-83-8237-038-6
,
stron: 256
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów
cena 60,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor