Spis treści
Wstęp ... 5
1. Przedmiot i zadania ekonomiki przedsiębiorstw i gospodarstw rolnych …. 7
1.1. Rys historyczny wyodrębnienia się ekonomiki i organizacji gospodarstw oraz przedsiębiorstw rolnych ... 7
1.2. Przedmiot i zakres ekonomiki i organizacji gospodarstw oraz przedsiębiorstw rolnych ... 11
2. Istota gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych oraz ich działalność ... 13
2.1. Pojęcie przedsiębiorstwa i gospodarstwa rolnego ... 13
2.2. Organizacja gospodarstw i przedsiębiorstw oraz systemy produkcji rolnej ... 17
2.3. Funkcjonowanie przedsiębiorstw rolnych w warunkach wolnego rynku ... 21
3. Zasoby gospodarstwa/przedsiębiorstwa rolnego i ich analiza ... 27
3.1. Ziemia jako czynnik i środowisko produkcji ... 27
3.2. Zasoby siły roboczej i ich analiza ... 33
3.3. Kapitał w gospodarstwach rolnych ... 35
3.4. Typy gospodarstw rolnych w zależności od proporcji czynników produkcji ... 42
4. Podstawowe elementy rachunku ekonomicznego w gospodarstwie/przedsiębiorstwie rolnym ... 45
4.1. Kategorie nakładów ... 45
4.2. Kategorie kosztów ... 46
4.3. Kalkulacje w rolnictwie i ich rodzaje ... 49
5. Kategorie produkcji i wyniki ekonomiczne ... 55
5.1. Kategorie produkcji ... 55
5.2. Wartość dodana i dochód z rodzinnego gospodarstwa rolnego ... 57
6. Intensywność produkcji oraz intensywność organizacji produkcji ... 61
6.1. Intensywność produkcji ... 61
6.2. Intensywność organizacji produkcji ... 63
7. Analiza finansowa działalności gospodarstwa/przedsiębiorstwa rolnego ... 67
7.1. Metody i narzędzia analizy ... 67
7.2. Analiza finansowa przedsiębiorstw ... 71
8. Planowanie działalności w gospodarstwie rolnym ... 95
8.1. Rodzaje i funkcje planów ... 95
8.2. Plan roczny ... 99
8.3. Biznesplan ... 101
9. Ocena opłacalności inwestycji ... 103
Literatura ... 111