Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa
propozycja

Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa

do koszyka
cena: 40,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
format: 150 x 210
EAN: 9788375832303
ISBN: 978-83-7583-230-3
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

360 s. grudzień 2010 „Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa” stanowi polską wersję „Glossary of Biotechnology for Food and Agriculture” wydanego przez FAO w 2001 roku, a następnie dwukrotnie poprawianego i uaktualnianego w 2003 i 2007 roku. Słownik ten został przetłumaczony na kilka języków. Odniósł sukces wydawniczy w wielu krajach. Jest stale udoskonalany, gdyż terminologia biotechnologiczna ulega dynamicznym zmianom. Słownik zawiera syntetyczną listę terminów i akronimów używanych w biotechnologii, jak również w naukach związanych z biotechnologią. Zamieszczony na końcu wykaz terminów angielskich ułatwi odnalezienie prawidłowych terminów polskich. Słownik przeznaczony jest dla studentów, inżynierów i pracowników naukowych związanych z biotechnologią i naukami o życiu. Ułatwia dotarcie do wiedzy potrzebnej w pracach projektowych, badawczych i legislacyjnych, szczególnie w kontaktach międzynarodowych.

Spis treści
Skróty i oznaczenia VI

Wstęp VII

Przedmowa IX

Nota do Czytelników X

Uwagi o układzie Słownika XI

Słownik 1

Aneks 1. Przedrostki jednostek miar i symbole podstawowe układu SI 314

Aneks 2. Alfabet grecki 314

Aneks 3. Kodony i aminokwasy 315

Aneks 4. Aminokwasy – kody trójliterowe i jednoliterowe 316

Indeks terminów angielskich 317
Fragmenty
PODZIĘKOWANIA

Wstępną wersję Słownika przygotował Abdelouahhab Zaid, gdy był Głównym Doradcą Technicznym w trakcie realizacji jednego z projektów FAO. Współpracował ściśle z Harrisonem G. Hughes, profesorem ogrodnictwa na Uniwersytecie Stanowym w Colorado, USA.
Ponieważ obaj naukowcy specjalizują się w technice kultur tkankowych roślin, więc o terminologię z zakresu genetyki roślin poproszono Enrico Porceddu, profesora genetyki z Uniwersytetu w Tuscia, Włochy.
Wszyscy trzej autorzy dziękują Olufowi Gamborgowi oraz Jamesowi Quick za sugestie, jakie poczynili po przejrzeniu Słownika, jak również D. Strauss, Annie Hughes, Peggy Flaherty oraz Gretchen DeWeese za pracę przy przepisywaniu rękopisu.
Projekt Słownika został ulepszony dzięki pracy licznych specjalistów. Wstępną wersję, ze zwróceniem szczególnej uwagi na terminologię dotyczącą zwierząt, przeczytał dokładnie Frank Nicholas z Katedry Nauki o Zwierzętach na Uniwersytecie w Sydney. Pozostałe poprawki zostały wprowadzone pod kierunkiem Marii Zimmermann z Departamentu Zrównoważonego Rozwoju FAO.
Ostateczne prace redakcyjne pod względem języka i stylu oraz wydawnicze wykonał Thorgeir Lawrence.
W roku 2001 podjęte zostały prace, mające na celu przygotowanie wersji poprawionej Słownika, polegające na aktualizacji definicji wchodzących w zakres tej szybko rozwijającej się dyscypliny naukowej oraz na wzbogaceniu terminologii. Koordynatorem prac był Andrea Sonnino z Departamentu Zrównoważonego Rozwoju FAO. Wezwanie do zgłaszania krytycznych uwag i sugestii opublikowano na elektronicznym Forum ds. Biotechnologii Żywności i Rolnictwa FAO oraz na szerszą skalę w innych sieciach poświęconych problematyce biotechnologii. Sugestie i uwagi napłynęły także od wielu członków Międzywydziałowej Grupy Roboczej ds. Biotechnologii FAO.
Poprawiona i rozszerzona wersja Słownika została przygotowana przez dwóch konsultantów – Roberta Koebnera z Instytutu John Innes w Wielkiej Brytanii oraz Martina Shepherda, niezależnego wydawcę literatury naukowej, którzy uwzględnili także wszelkie zebrane dotąd sugestie. Projekt nowej wersji został z kolei dokładnie przeanalizowany przez czterech głównych autorów. Szczególnie dokładnie poprawił go Frank Nicholas.
Skorygowaną wersję sprawdził i ostatecznie zredagował Phill Moss, były Dyrektor Wydziału Biologii Komórkowej i Molekularnej ICRISAT.
Nowe wydanie Słownika zostało wzbogacone o prawie 450 terminów, natomiast usunięto z niego około 100 terminów, tak więc obecnie zawiera 3196 terminów i odpowiadających im definicji. Wiele definicji zostało zmodyfikowanych, co poprawiło logiczny układ Słownika. W wersji polskiej liczba terminów uległa zmianie.
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
cena 40,00 zł
do koszyka
LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów
cena 60,00 zł
do koszyka
Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego

Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznegopropozycja

ISBN: 978-83-7244-874-3
,
stron: 296
,
oprawa twarda
cena 40,00 zł
Słownik terminów drzewnych niemiecko-polski

Słownik terminów drzewnych niemiecko-polski

ISBN: 978-83-7583-571-7
,
stron: 150
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Słownik terminów drzewnych polsko-słowacki, słowacko-polski
cena 30,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Analiza i ocena jakości żywności

Analiza i ocena jakości żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-8237-137-6
,
stron: 331
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-069-0
,
stron: 496
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor