Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
propozycja

Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

do koszyka
cena: 40,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
oprawa miękka
format: B-5
EAN: 9788375834208
ISBN: 978-83-7583-420-8
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

352 s., styczeń 2013

Spis treści
Przedmowa ... 9


1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników ... 11

1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 11

1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 28

1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 41

1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin) ... 58


2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych ... 71

2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 71

2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 88

2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 123


3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych ... 137

3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin) ... 137

3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska) ... 155

3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska) ... 167

3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak) ... 177


4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych ... 193

4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 193

4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak) ... 209

4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka) ... 237

4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 249


5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych ... 267

5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka) ... 267

5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin) ... 282

5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz) ... 302

5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska) ... 310


6. Doskonalenie szczepów przemysłowych ... 321

6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz) ... 321

6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 334

6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 341
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa
cena 40,00 zł
do koszyka
Praktyczny kurs geometrii wykreślnej w wybranych zastosowaniach

Praktyczny kurs geometrii wykreślnej w wybranych zastosowaniach

ISBN: 978-83-758-973-9
,
stron: 176
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach
cena 25,00 zł
do koszyka
Metodyka wybranych pomiarów w inżynierii rolniczej i agrofizyce
cena 35,00 zł
do koszyka
Właściwości i zastosowanie płyt MDF

Właściwości i zastosowanie płyt MDF

ISBN: 978-83-7583-583-0
,
stron: 88
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie

Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowaniepropozycja

ISBN: 978-83-7583-346-1
,
stron: 224
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie. wyd. II

Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie. wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-014-0
,
stron: 224
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Zastosowanie roślin pnących i okrywowych w architekturze krajobrazu

Zastosowanie roślin pnących i okrywowych w architekturze krajobrazu

ISBN: 978-83-7583-542-7
,
stron: 180
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Analiza i ocena jakości żywności

Analiza i ocena jakości żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-8237-137-6
,
stron: 331
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor