Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Związki naturalne - budowa i właściwości
propozycja

Związki naturalne - budowa i właściwości

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2021
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 226
format: B-5
EAN: 9788382370317
ISBN: 978-83-8237-031-7
Ocena:
   (średnia 5; głosów: 1)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
 WSTĘP .............................................................................................................................................. 7
1. CHEMIA ORGANICZNA W PIGUŁCE ....................................................................... 13
1.1. Rodzaje wiązań w związkach organicznych .............................................. 13
1.2. Stereoizomeria ....................................................................................................... 16
1.3. Związki cykliczne ................................................................................................... 20
1.4. Ważniejsze grupy funkcyjne ............................................................................. 23
1.5. Oddziaływania międzycząsteczkowe ........................................................... 25
1.6. Mezomeria, aromatyczność i tautomeria .................................................... 27
2. AMINOKWASY, PEPTYDY, BIAŁKA ....................................................................... 31
2.1. Aminokwasy białkowe ........................................................................................ 31
2.2. Oligopeptydy ........................................................................................................... 39
2.3. Polipeptydy .............................................................................................................. 45
2.4. Białka – budowa .................................................................................................... 46
2.5. Białka – podział ...................................................................................................... 51
3. SACHARYDY ....................................................................................................................... 57
3.1. Budowa sacharydów ............................................................................................ 57
3.2. Monosacharydy ...................................................................................................... 63
3.3. Disacharydy .............................................................................................................. 68
3.4. Oligosacharydy ....................................................................................................... 73
3.5. Polisacharydy .......................................................................................................... 75
3.6. Polimery mikrobiologiczne ............................................................................... 86
4. NUKLEOTYDY I KWASY NUKLEINOWE .............................................................. 89
5. LIPIDY ................................................................................................................................... 95
5.1. Kwasy tłuszczowe ................................................................................................. 96
5.2. Woski .......................................................................................................................... 101
5.3. Triacyloglicerole (tłuszcze) ............................................................................... 102
5.4. Prostaglandyny (eikozanoidy) ......................................................................... 105
5.5. Fosfolipidy ................................................................................................................ 106
5.6. Sfingolipidy .............................................................................................................. 108
5.7. Rola lipidów w strukturze błony komórkowej ........................................ 110
6. IZOPRENOIDY I STEROIDY ....................................................................................... 113
6.1. Monoterpeny i monoterpenoidy (C10) ........................................................ 114
6.2. Seskwiterpeny (C15) ............................................................................................ 117
6.3. Diterpeny (C20) ...................................................................................................... 118
6.4. Triterpeny (C30) .................................................................................................... 120
6.5. Tetraterpeny (C40) .............................................................................................. 121
6.6. Kauczuk naturalny ................................................................................................ 123
6.7. Budowa skondensowanego układu pierścieni w steroidach ............. 124
6.8. Sterole ........................................................................................................................ 126
6.9. Kwasy żółciowe ...................................................................................................... 128
6.10. Hormony steroidowe ........................................................................................... 129
7. ALKALOIDY ........................................................................................................................ 133
7.1. Występowanie, wyodrębnianie i podział alkaloidów ........................... 133
7.2. Pochodne tropanu ................................................................................................. 137
7.3. Pochodne chinoliny .............................................................................................. 138
7.4. Pochodne izochinoliny i fenantrenu .............................................................. 140
7.5. Pochodne indolu .................................................................................................... 142
7.6. Pochodne pirydyny i piperydyny .................................................................... 144
7.7. Pochodne steroidowe .......................................................................................... 145
7.8. Pochodne puryny ................................................................................................... 146
7.9. Protoalkaloidy ......................................................................................................... 148
7.9.1. Pochodne 2-fenyloetyloaminy ........................................................... 148
7.9.2. Katecholoaminy ....................................................................................... 149
7.9.3. Pochodne choliny .................................................................................... 149
7.9.4. Inne protoalkaloidy ................................................................................ 150
8. POLIFENOLE I INNE ANTYOKSYDANTY ............................................................. 151
8.1. Antyoksydacyjne działanie polifenoli .......................................................... 152
8.2. Kwasy fenolowe ..................................................................................................... 155
8.3. Stilbeny ...................................................................................................................... 158
8.4. Lignany ...................................................................................................................... 159
8.5. Flawonoidy ............................................................................................................... 159
8.5.1. Flawony ....................................................................................................... 161
8.5.2. Flawonole ................................................................................................... 162
8.5.3. Izoflawony .................................................................................................. 163
8.5.4. Flawanole ................................................................................................... 164
8.5.5. Flawanony .................................................................................................. 164
8.5.6. Flawanonole .............................................................................................. 165
8.6. Inne antyoksydanty .............................................................................................. 165
9. BARWNIKI NATURALNE ............................................................................................. 169
9.1. Karotenoidy ............................................................................................................. 170
9.2. Ksantofile ................................................................................................................... 171
9.3. Barwniki nafto- i antrachinonowe ................................................................. 172
9.4. Barwniki naturalne zawierające azot ........................................................... 174
9.4.1. Barwniki indygoidowe .......................................................................... 174
9.4.2. Betalainy ..................................................................................................... 175
9.4.3. Barwniki tetrapirolowe ....................................................................... 176
9.5. Antocyjanidyny ....................................................................................................... 178
10. ZWIĄZKI SEMIOCHEMICZNE .................................................................................... 183
10.1. Podział związków semiochemicznych ...................................................... 183
10.2. Feromony .............................................................................................................. 185
11. ZWIĄZKI POCHODZENIA MORSKIEGO ............................................................... 191
11.1. Terpenoidy ............................................................................................................ 191
11.2. Halogenopochodne ............................................................................................ 193
11.3. Polisacharydy ...................................................................................................... 194
11.4. Peptydy ................................................................................................................... 194
11.5. Flawonoidy ............................................................................................................ 195
11.6. Alkaloidy ................................................................................................................. 196
11.7. Pigmenty ................................................................................................................. 196
11.8. Toksyny ................................................................................................................... 198
12. GLIKOZYDY W PRZYRODZIE .................................................................................... 201
13. ROŚLINA – EKOLOGICZNY PRODUCENT
ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH ..................................................................................... 213
13.1. Róża .......................................................................................................................... 213
13.2. Papryka ................................................................................................................... 217
13.3. Cis .............................................................................................................................. 223
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Właściwości i zastosowanie płyt MDF

Właściwości i zastosowanie płyt MDF

ISBN: 978-83-7583-583-0
,
stron: 88
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie

Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowaniepropozycja

ISBN: 978-83-7583-346-1
,
stron: 224
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie. wyd. II

Drewno egzotyczne. Rozpoznawanie. Właściwości. Zastosowanie. wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-014-0
,
stron: 224
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor