Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii

Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii

do koszyka
cena: 18,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2019
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 82
format: B-5
EAN: 9788375839210
ISBN: 978-83-7583-921-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści

1. Mikroorganizmy – wprowadzenie ... 5

 

2. Praca w laboratorium mikrobiologicznym ... 7

2.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym ... 7

2.2. Poziomy bezpieczeństwa biologicznego ... 8

2.3. Organizacja i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego ... 10

2.4. Podstawowa aparatura mikrobiologiczna ... 11

2.5. Drobny sprzęt i szkło laboratoryjne ... 13

 

3. Sterylizacja i dezynfekcja ... 14

3.1. Sterylizacja ... 14

3.2. Dezynfekcja ... 16

 

4. Podłoża mikrobiologiczne ... 18

 

5. Hodowla mikroorganizmów ... 21

 

6. Przechowywanie szczepów bakteryjnych ... 24

6.1. Przechowywanie szczepów w lodówce ... 24

6.2. Zamrażanie ... 25

6.3. Liofilizacja ... 26

 

7. Oznaczanie liczby żywych bakterii w danym środowisku metodą rozcieńczeń i płytkową ... 28

7.1. Przygotowanie szeregu rozcieńczeń 10-krotnych ... 29

7.2. Przygotowanie posiewów metodą wgłębną ... 30

7.3. Przygotowanie posiewów metodą powierzchniową ... 30

7.4. Obliczanie ilości żywych bakterii w próbach na podstawie liczby powstałych kolonii ... 30

 

8. Ocena stanu sanitarnego wody ... 34

8.1. Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii ... 37

8.2. Clostridium – beztlenowce przetrwalnikujące w ocenie sanitarnej wody ... 38

 

9. Barwienie mikroorganizmów ... 45

9.1. Barwienia przyżyciowe ... 45

9.2. Barwienie preparatów utrwalonych ... 46

 

10. Metody oznaczania oporności bakterii na antybiotyki ... 49

10.1. Metoda dyfuzyjno-krążkowa (Kirby-Bauera) ... 50

10.2. Metoda rozcieńczeniowa ... 51

10.3. Etest ... 51

 

11. Mikrobiologiczne przemiany związków azotu ... 53

11.1. Symbiotyczne bakterie wiążące azot cząsteczkowy ... 53

11.2. Asymilatory N2 wolno żyjące w glebie (mikroorganizmy niesymbiotyczne) ... 55

11.3. Bakterie proteolityczne ... 57

11.4. Bakterie amonifikacyjne ... 58

11.5. Bakterie nitryfikacyjne ... 59

11.6. Bakterie denitryfikacyjne ... 60

 

12. Rola lektyn w procesie symbiozy bakterii z roślinami ... 62

 

13. Rozkład węglowodorów przez bakterie ... 66

 

14. Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales ord.nov. ... 70

14.1. I rząd biochemiczny ... 71

14.2. Testy IMViC ... 72

14.3. Podłoża diagnostyczne ... 73

 

15. Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Bacillales ... 75

Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia ekologiczne

Wybrane zagadnienia ekologiczne

ISBN: 978-83-7583-207-5
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Logistyka - Wybrane zagadnienia

Logistyka - Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-010-1
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnej

Wybrane zagadnienia z geometrii wykreślnejpropozycja

ISBN: 83-7244-776-4
,
oprawa miękka
cena 14,00 zł
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnienia

Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-865-7
,
stron: 202
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ciekawostki z fizjologii zwierząt

Ciekawostki z fizjologii zwierzątpropozycja

ISBN: 978-83-7583-782-7
,
stron: 120
,
oprawa twarda
cena 30,00 zł
do koszyka
Ćwiczenia z fizjologii człowieka

Ćwiczenia z fizjologii człowiekapropozycja

ISBN: 978-83-7583-006-4
,
stron: 216
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. I

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
do koszyka
Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-513-7
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

ISBN: 978-83-7583-567-0
,
stron: 76
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor