Spis treści
Wstęp ................................................................................................................. 5
1. Wprowadzenie do tematyki produkcji owczarskiej ...................................... 11
1.1. Podstawowe pojęcia oraz znaczenie produkcji owczarskiej ................. 11
1.2. Rys historyczny owczarstwa w Polsce .................................................. 21
1.3. Uregulowania prawne w zakresie produkcji owczarskiej w Polsce ...... 27
2. Charakterystyka województwa podlaskiego ................................................. 37
2.1. Informacje podstawowe ........................................................................ 37
2.2. Parametry społeczno-gospodarcze ........................................................ 40
3. Rasy i odmiany owiec utrzymywane w województwie podlaskim ............. 67
3.1. Owce ras ogólnoużytkowych ................................................................ 68
3.2. Rasy mięsne ........................................................................................... 77
3.3. Rodzime rasy prymitywne .................................................................... 85
4. Produkcja owczarska w województwie podlaskim ...................................... 89
4.1. Pogłowie owiec na Podlasiu na tle krajowego ...................................... 89
4.2. Produkcja żywca jagnięcego na Podlasiu na tle krajowej ..................... 96
4.3. Gospodarstwa owczarskie w województwie podlaskim ....................... 105
4.4. Ochrona ras zachowawczych owiec na Podlasiu na tle Polski ............. 111
4.5. Ograniczenia i możliwości rozwoju produkcji owczarskiej na Podlasiu........ 120
Podsumowanie ................................................................................................... 125
Bibliografia ........................................................................................................ 129