Spis treści
Wstęp ... 5
1. Wprowadzenie do tematyki transportu żywności
1.1. Pojęcia podstawowe ... 7
1.2. Uregulowania prawne ... 13
2. Przewozy żywności transportem samochodowym
2.1. Wymagania w zakresie przewozu żywności ... 31
2.2. Infrastruktura i suprastruktura transportu samochodowego ... 43
2.3. Rynek przewozów żywności transportem samochodowym ... 58
3. Transport żywności koleją
3.1. Warunki przewozu żywności transportem kolejowym ... 65
3.2. Infrastruktura i suprastruktura transportu kolejowego ... 68
3.3. Rynek przewozów żywności transportem kolejowym ... 74
4. Przewozy żywności drogą wodną
4.1. Wymagania w zakresie przewozu żywności transportem morskim i wodnym śródlądowym ... 81
4.2. Infrastruktura i suprastruktura transportu wodnego ... 87
4.3. Rynek przewozów żywności transportem wodnym ... 103
5. Lotniczy transport żywności
5.1. Warunki przewozu żywności transportem lotniczym ... 113
5.2. Infrastruktura i suprastruktura transportu lotniczego ... 116
5.3. Rynek przewozów żywności transportem lotniczym ... 122
Podsumowanie ... 129
Literatura ... 132
Aneks ... 141