Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów

LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów

do koszyka
cena: 60,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2008
oprawa twarda
stron: 528
format: 176 x 246 mm
EAN: 9788372449887
ISBN: 978-83-7244-988-7
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 AUTORZY HASEŁ (AB) – prof. dr hab. Anna Brzozowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (ABe) – dr Anna Berthold, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AC) – dr hab. Alicja Ceglińska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AGS) – prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AH) – prof. dr hab. Adolf Horubała, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AJ) – prof. dr hab. Andrzej Jarczyk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AP) – prof. dr hab. Andrzej Pisula, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (APl) – dr Antoni Pluta, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (AR) – prof. dr hab. Anna Rodziewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (BP) – dr Barbara Piotrowska, Merck Sp. z o.o., Warszawa (DW) – prof. dr hab. Danuta Witkowska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (EDz) – prof. dr hab. Ewelina Dziuba, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (EK) – prof. dr hab. Elżbieta Kostyra, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (EL) – dr hab. Eleonora Ledóchowska, Politechnika Gdańska (ELS) – prof. dr hab. Eleonora Lampart-Szczapa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (GL) – prof. dr hab. Grażyna Lisińska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (HG) – prof. dr hab. Henryk Gertig, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (HK) – prof. dr hab. Henryk Kostyra, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie (IK) – dr hab. Ilona Kołodziejska, Politechnika Gdańska (IU) – prof. dr hab. Irena Usajewicz, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (JCh) – prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (JD) – prof. dr hab. Jerzy Dziuba, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (JF) – prof. dr hab. Józef Fornal, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie (JG) – prof. dr hab. Jan Gawęcki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (JGr) – prof. dr hab. Jan Grabka, Politechnika Łódzka (JH) – prof. dr hab. Jan Hasik , Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (JK) – prof. dr hab. Józef Korczak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (JKi) – prof. dr hab. Jacek Kijowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (JM) – prof. dr hab. Jan Mroczek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (JP) – dr hab. Juliusz Przysławski, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (JR) – prof. dr hab. Jerzy Radecki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie (JWJ) – prof. dr hab. Jadwiga Wilska-Jeszka, Politechnika Łódzka (LJ) – prof. dr hab. Lucjan Jędrychowski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie (MM) – dr hab. Marta Mitek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (MS) – dr hab. Mirosław Słowiński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (MSa) – dr hab. Maria Sadowska, Politechnika Gdańska (MSS) – prof. dr hab. Maria Soral-Śmietana, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie (MW) – doc. dr hab. Maria Wartanowicz, Instytut Żywności i Żywienia im. Aleksandra Szczygła w Warszawie (MZ) – dr Małgorzata Ziarno, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (NBP) – prof. dr hab. Nina Baryłko-Pikielna, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (PJB) – prof. dr hab. Piotr J. Bykowski, Instytut Morski w Gdyni (PPL) – prof. dr hab. Piotr P. Lewicki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (PS) – prof. dr hab. Piotr Szefer, Akademia Medyczna w Gdańsku (PT) – prof. dr hab. Piotr Tomasik, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (RC) – prof. dr hab. Roman Cichon, Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (SZ) – prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (TF) – dr Tomasz Florowski, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (TH) – prof. dr hab. Tadeusz Haber, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (TL) – dr hab. Tomasz Lesiów, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu (TS) – prof. dr hab. Tadeusz Sikora, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (TT) – prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (WB) – prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (WL) – prof. dr hab. Wacław Leszczyński, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (ZD) – prof. dr hab. Zbigniew Duda, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (ZES) – prof. dr hab. Zdzisław E. Sikorski, Politechnika Gdańska

Spis treści
 
Fragmenty
Wstęp
Nauka o żywności i żywieniu człowieka jest nauką multidyscyplinarną,
korzystającą ze zdobyczy takich nauk, jak matematyka, chemia, fizyka, biologia, biochemia, mikrobiologia, fizjologia, inżynieria, informatyka, a także ekonomia, organizacja produkcji, marketing itp. Każda z nauk wnoszących określony wkład do nauki o żywności i żywieniu człowieka posługuje się zarówno
określonym słownictwem, jak i swoistą symboliką. Słownictwo to w pewnym
stopniu ulega modyfikacji w procesie adaptacji do potrzeb nauki o żywności,
a technologia wytworzyła własne słownictwo wynikające ze stosowanych
procesów i postępu naukowo-technicznego. W rezultacie powstał zasób
słownictwa specyficznego dla nauki o żywności i żywieniu człowieka, który
wymagał systematycznego opracowania i uaktualnienia.
Rozumiejąc potrzebę wydania opracowania, które w jednej pozycji, w sposób
możliwie prosty i zwięzły zawierałoby podstawowe terminy i informacje
o nauce o żywności i żywieniu człowieka, Komitet Nauk o Żywności Polskiej
Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania odpowiedniego leksykonu. Potrzeba
taka wynikała między innymi z faktu, że w chwili obecnej nie ma na rynku
księgarskim takiego opracowania, a w innych słownikach, nawet jeżeli pewne
określenia się znajdują, to są one rzadko odniesione do nauki o żywności
i żywieniu człowieka.
Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii
powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy,
a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji.
Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii,
a także powinien się stać źródłem szybkiej, podstawowej informacji o danej
dziedzinie wiedzy. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze
jedną podstawową zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania.
Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co
Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim. Większość
terminów w języku angielskim jest specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu
człowieka i nie ma ich w większości słowników angielsko-polskich czy polsko-
-angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim.
Leksykon jest adresowany do Czytelników zainteresowanych żywnością
i żywieniem człowieka. Jednak przede wszystkim jest on kierowany do studentów jako podręcznik pomocniczy. Zebranie podstawowych pojęć i terminów z nauki o żywności i żywieniu człowieka w jednym wydawnictwie, podanie ich znaczenia i ewentualnych synonimów będzie olbrzymim ułatwieniem dla studiujących technologię żywności, nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji, biotechnologię, towaroznawstwo, dietetykę czy higienę żywności na wydziałach medycyny weterynaryjnej. Studenci niektórych kierunków ekonomicznych również będą mogli korzystać z tej publikacji jako źródła podstawowych informacji.
Leksykon adresowany jest również do Czytelników związanych z szeroko
rozumianą gospodarką żywnościową, pracowników naukowo-dydaktycznych
wyższych uczelni, naukowo-badawczego zaplecza przemysłu, dozoru technologiczno-technicznego, kontroli sanitarno-weterynaryjnej, zaopatrzenia,
marketingu, zbytu, służb celnych itp.
Hasła w Leksykonie ułożone są alfabetycznie i obejmują prawie wszystkie
zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniem człowieka. Dotyczą
one chemii, biochemii i mikrobiologii żywności, biotechnologii, inżynierii
żywności, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności, technologii
owoców i warzyw, przetwórstwa ziemniaków, cukrownictwa, przetwórstwa
zbóż, technologii mleka, przetwórstwa mięsa, przetwórstwa drobiu i jaj, przetwórstwa ryb, gastronomii, toksykologii żywności, ekonomiki i organizacji
produkcji i żywienia człowieka. Objętość haseł jest różna i zależy od znaczenia
omawianego hasła. Są hasła o charakterze ogólnym wymagające szerszego
omówienia i są hasła szczegółowe, których wyjaśnienie zawarte jest w jednym
czy dwóch zdaniach. W Leksykonie znajduje się łącznie ponad 6600 haseł.
Hasła są opracowane przez specjalistów z określonej dziedziny wiedzy
o dużym doświadczeniu dydaktycznym, a także i autorskim. Lista autorów wraz
z miejscem pracy jest podana na początku publikacji. Zespół redakcyjny
Leksykonu stanowią pracownicy wyższych uczelni o znaczącym dorobku
naukowym i publikacyjnym. Są to prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski –
autor podręcznika dotyczącego biotechnologii żywności, prof. dr hab. Zbigniew
Duda – uznany autorytet w zakresie technologii mięsa i autor słownika
angielsko-polskiego i polsko-angielskiego z technologii mięsa, prof. dr hab.
Jan Gawęcki – współautor podręczników akademickich z zakresu żywienia
człowieka, prof. dr hab. Adolf Horubała – współautor podręczników z technologii
owoców i warzyw i autor podręcznika dotyczącego przechowalnictwa
żywności, prof. dr hab. Piotr Lewicki – współautor podręcznika z inżynierii
procesowej i aparatury przemysłu spożywczego, prof. dr hab. Zdzisław
Sikorski – autor podręczników w języku polskim i angielskim dotyczących
chemii żywności, prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki – współautor trzytomowego
opracowania dotyczącego technologii mleka.
Układ haseł jest następujący: hasło podane jest drukiem wytłuszczonym,
po haśle podane jest (w zdecydowanej większości przypadków) jego określe7
nie w języku angielskim, następnie ewentualny synonim lub synonimy oraz
wyjaśnienie hasła. Na końcu, w nawiasach, umieszczono inicjały autora.
W szczególnych przypadkach podano wzory chemiczne lub matematyczne.
Zdajemy sobie sprawę z faktu, że Leksykon – jako pierwsza próba zebrania
terminologii stosowanej w nauce o żywności i żywieniu człowieka – nie jest
kompletny, może być w pewnych przypadkach niewystarczająco dokładny
i precyzyjny, a nawet zbyt lapidarny, skrótowy. Nie we wszystkich przypadkach
znaleziono odpowiednie objaśnienie terminu w języku angielskim. Czytelnikom,
którzy nadeślą swoje uwagi, propozycje uzupełnień i propozycje nowych
haseł z góry bardzo dziękujemy. Będzie to niezwykle cenny materiał do poprawienia prezentowanych haseł i uzupełnienia o nowe treści, które nie znalazły się w pierwszym wydaniu Leksykonu, które oddajemy do rąk Czytelnika.
Autorzy, jak i zespół redakcyjny dołożyli wszelkich starań, aby Leksykon
charakteryzował się wysokim poziomem merytorycznym i był przydatny
szerokiemu gronu Czytelników. Jednak publikacja jako całość nie powstałaby
bez zaangażowania Pracowników Wydawnictwa SGGW, a w szczególności
Pana Dyrektora mgr. inż. Jana Kiryjowa, któremu za włożoną pracę, w imieniu
wszystkich autorów, serdecznie dziękuję.
Warszawa, czerwiec 2008 Piotr P. Lewicki
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Dietoterapia 1

Dietoterapia 1

cena 35,00 zł
więcej
Podobne
Słownik terminów drzewnych polsko-słowacki, słowacko-polski
cena 30,00 zł
do koszyka
Słownik terminów drzewnych niemiecko-polski

Słownik terminów drzewnych niemiecko-polski

ISBN: 978-83-7583-571-7
,
stron: 150
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa
cena 40,00 zł
do koszyka
Metodyczne oraz informatyczne aspekty badań rynkowych
cena 20,00 zł
do koszyka
Ćwiczenia z fizjologii człowieka

Ćwiczenia z fizjologii człowiekapropozycja

ISBN: 978-83-7583-006-4
,
stron: 216
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Zarys bioenergetyki człowieka. Organizm w ontogenezie T. II
cena 15,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

ISBN: 978-83-7583-979-1
,
stron: 170
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający

ISBN: 978-83-8237-038-6
,
stron: 256
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Roztocze (Acari). Znaczenie w życiu i gospodarce człowieka

Roztocze (Acari). Znaczenie w życiu i gospodarce człowiekapropozycja

ISBN: 978-83-7583-678-3
,
stron: 284
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor