Wstęp, cel, zakres, metody badań i źródła informacji ... 5
1. Analiza zmian w makrootoczeniu rynku żywnościowego ... 9
1.1. Sytuacja gospodarcza ... 10
1.2. Klimat koniunktury ... 18
1.3. Polityka kredytowa i popyt na kredyt ... 22
1.4. Synteza wyników ... 26
2. Tendencje zmian w czynnikach kształtujących popyt na produkty żywnościowe ... 27
2.1. Klasyfikacja i hierarchizacja potrzeb konsumpcyjnych ... 27
2.2. Miejsce potrzeb żywnościowych w hierarchii potrzeb konsumpcyjnych ... 31
2.3. Czynniki kształtujące popyt ... 32
2.3.1. Czynniki ekonomiczne ... 34
2.3.2. Czynniki socjologiczne ... 38
2.3.3. Czynniki psychologiczne ... 39
2.3.4. Czynniki marketingowe ... 41
2.4. Proces podejmowania decyzji zakupu ... 42
2.5. Synteza wyników ... 44
3. Tendencje zmian na rynku mleczarskim i tłuszczowym ... 45
3.1. Kryteria doboru reprezentantów do badań ... 45
3.2. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych ... 46
3.2.1. Metodologia badań ekonometrycznych ... 46
3.2.2. Metodologia badań jednoźródłowych (TGI) ... 48
3.2.3. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań ekonometrycznych ... 50
3.2.4. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań jednoźródłowych (TGI) ... 53
3.3. Zmiany w układzie preferencji nabywczych ... 58
3.4. Zmiany we wzorcach spożycia żywności w Polsce na tle pozostałych krajów UE ... 71
3.5. Synteza wyników ... 75
4. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach oligopolu ... 76
4.1. Pojęcie konkurencji i konkurencyjności ... 76
4.2. Pojęcie i źródła przewagi konkurencyjnej ... 78
4.3. Cechy charakterystyczne rynku żywnościowego w Polsce ... 80
5. Analiza ekonomiczna wybranych do badań branż ... 82
5.1. Definicja branż wybranych do badań ... 82
5.2. Liczba przedsiębiorstw ... 83
5.3. Przychody w branżach ... 84
5.4. Cykle koniunkturalne ... 89
5.5. Sezonowość ... 91
5.6. Prognozy na podstawie konsensusu eksperckiego ... 93
5.7. Analiza bilansu ... 97
5.8. Analiza rachunku wyników ... 102
5.9. Analiza wskaźnikowa podstawowych obszarów działania przedsiębiorstw ... 107
5.10. Synteza wyników ... 121
6. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstw w wybranych branżach przemysłu spożywczego ... 127
6.1. Analiza koncentracji ... 127
6.2. Najwięksi gracze i ich udziały rynkowe ... 131
6.3. Grupy rówieśnicze i ich bilanse ... 132
6.4. Klasy rówieśnicze - zyski i straty ... 144
6.5. Klasy rówieśnicze branży I i II - wielkość i struktura wyników ... 149
6.6. Analiza wskaźnikowa klas rówieśniczych ... 151
6.7. Analiza wsaźnikowa dla przedsiębiorstw giełdowych ... 153
6.8. Synteza wyników ... 159
7. Perspektywy rozwoju wybranych do badań branż ... 162
Podsumowanie ... 167
Bibliografia ... 169
Aneks I ... 174
Aneks II ... 176
Aneks III ... 180
Aneks IV ... 183