Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
INDEKS TYTUŁÓW
Pokaż tytuły na literę  
 
INDEKS AUTORÓW
Pokaż autorów na literę  
 
katalog do druku do pobrania
Tendencje rozwojowe popytu i podaży żywności w Polsce

Tendencje rozwojowe popytu i podaży żywności w Polsce

do koszyka
cena: 30,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2013
wydanie: 1
oprawa miękka
stron: 186
format: B5
EAN: 9788375834918
ISBN: 978-83-7583-491-8
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści

 Wstęp, cel, zakres, metody badań i źródła informacji ... 5

1. Analiza zmian w makrootoczeniu rynku żywnościowego ... 9
1.1. Sytuacja gospodarcza ... 10
1.2. Klimat koniunktury ... 18
1.3. Polityka kredytowa i popyt na kredyt ... 22
1.4. Synteza wyników ... 26

2. Tendencje zmian w czynnikach kształtujących popyt na produkty żywnościowe ... 27
2.1. Klasyfikacja i hierarchizacja potrzeb konsumpcyjnych ... 27
2.2. Miejsce potrzeb żywnościowych w hierarchii potrzeb konsumpcyjnych ... 31
2.3. Czynniki kształtujące popyt ... 32
2.3.1. Czynniki ekonomiczne ... 34
2.3.2. Czynniki socjologiczne ... 38
2.3.3. Czynniki psychologiczne ... 39
2.3.4. Czynniki marketingowe ... 41
2.4. Proces podejmowania decyzji zakupu ... 42
2.5. Synteza wyników ... 44

3. Tendencje zmian na rynku mleczarskim i tłuszczowym ... 45
3.1. Kryteria doboru reprezentantów do badań ... 45
3.2. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych ... 46
3.2.1. Metodologia badań ekonometrycznych ... 46
3.2.2. Metodologia badań jednoźródłowych (TGI) ... 48
3.2.3. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań ekonometrycznych ... 50
3.2.4. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań jednoźródłowych (TGI) ... 53
3.3. Zmiany w układzie preferencji nabywczych ... 58
3.4. Zmiany we wzorcach spożycia żywności w Polsce na tle pozostałych krajów UE ... 71
3.5. Synteza wyników ... 75
 
4. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach oligopolu ... 76
4.1. Pojęcie konkurencji i konkurencyjności ... 76
4.2. Pojęcie i źródła przewagi konkurencyjnej ... 78
4.3. Cechy charakterystyczne rynku żywnościowego w Polsce ... 80
 
5. Analiza ekonomiczna wybranych do badań branż ... 82
5.1. Definicja branż wybranych do badań ... 82
5.2. Liczba przedsiębiorstw ... 83
5.3. Przychody w branżach ... 84
5.4. Cykle koniunkturalne ... 89
5.5. Sezonowość ... 91
5.6. Prognozy na podstawie konsensusu eksperckiego ... 93
5.7. Analiza bilansu ... 97
5.8. Analiza rachunku wyników ... 102
5.9. Analiza wskaźnikowa podstawowych obszarów działania przedsiębiorstw ... 107
5.10. Synteza wyników ... 121

6. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstw w wybranych branżach
 przemysłu spożywczego ... 127
6.1. Analiza koncentracji ... 127
6.2. Najwięksi gracze i ich udziały rynkowe ... 131
6.3. Grupy rówieśnicze i ich bilanse ... 132
6.4. Klasy rówieśnicze - zyski i straty ... 144
6.5. Klasy rówieśnicze branży I i II - wielkość i struktura wyników ... 149
6.6. Analiza wskaźnikowa klas rówieśniczych ... 151
6.7. Analiza wsaźnikowa dla przedsiębiorstw giełdowych ... 153
6.8. Synteza wyników ... 159
 
7. Perspektywy rozwoju wybranych do badań branż ... 162
 
Podsumowanie ... 167
Bibliografia ... 169
Aneks I ... 174
Aneks II ... 176
Aneks III ... 180
Aneks IV ... 183

Fragmenty
 
Podobne
Komunikacja społeczna - tendencje, problemy wyzwania

Komunikacja społeczna - tendencje, problemy wyzwaniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-563-2
,
stron: 236
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Handel detaliczny żywnością w Polsce

Handel detaliczny żywnością w Polsce

ISBN: 978-83-7583-251-8
,
stron: 196
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Uwarunkowania rozwoju rynku wołowiny w Polsce

Uwarunkowania rozwoju rynku wołowiny w Polsce

ISBN: 978-83-8237-102-4
,
stron: 124
,
wersja elektroniczna
cena 25,00 zł
Dzieje poznania chorób roślin w Polsce

Dzieje poznania chorób roślin w Polscepropozycja

ISBN: 978-83-7583-703-2
,
stron: 638
,
oprawa twarda
cena 60,00 zł
Jakość usług gastronomicznych a ochrona konsumentów w Polsce
cena 25,00 zł
do koszyka
Problemy rozwoju turystyki edukacyjno-kulturowej w Polsce i na świecie. Tom IX
cena 40,00 zł
do koszyka
Problemy rozwoju turystyki edukacyjno-kulturowej w Polsce i na świecie. Tom XI
cena 40,00 zł
do koszyka
Model oceny akademickich repozytoriów instytucjonalnych w Polsce w kontekście otwartej nauki
cena 40,00 zł
do koszyka
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Analiza i ocena jakości żywności

Analiza i ocena jakości żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-8237-137-6
,
stron: 331
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-163-4
,
stron: 252
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
do koszyka
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor